Crna Gora: PDV da bude jednak za sve ugostitelje

Ministar finansija u Vladi Crne Gore Raško Konjević predao je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti dijela izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koje se odnose na smanjenje stope PDV-a sa 19 na sedam odsto na ugostiteljske usluge samo za hotele sa pet zvjezdica na primorju i centralnoj regiji i za hotele sa četiri i više zvjezdica na sjeveru.

Konjević u inicijativi navodi da sporni PDV režim predstavlja diskriminatorni tretman na osnovu statusa u pogledu broja zvjezdica hotela, odnosno mjesta na kojem se hotel nalazi, što ga čini suprotnim članu 17 Ustava Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Na prijedlog grupe poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Skupština Crne Gore usvojila je krajem jula amandmane na Zakon o PDV-u, koji predviđa da PDV na ugostiteljske usluge u luksuznim hotelima bude sedam, a ne 19 odsto.

Konjević je danas na konferenciji za novinare obrazlažući pokretanje inicijative pred Ustavnim sudom kazao da je na djelu kršenje Ustava Crne Gore, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i direktiva EU.

“Na osnovu zakona o PDV-u, sva privredna društva koja se bave ugostiteljstvom putem pružanja usluga su na identičan način podvrgnuta ovoj obavezi. Drugim riječima, nalaze se u identičnoj pravnoj situaciji, jer su podvrgnuti oporezivanju. Sporni PDV režim predstavlja diskriminatorni tretman na osnovu statusa u pogledu broja zvjezdica hotela, odnosno mjesta na kojem se hotel nalazi, što ga čini suprotnim članu 17 Ustava Crne Gore. Radi se, ne samo o kršenju Ustava Crne Gore, već i Sporazuma o stabilizaciji o pridruživanju Crne Gore EU, direktiva EU, kao i o diskriminaciji”, kazao je Konjević.

On je saopštio da je u Crnoj Gori u PDV režimu registrovano oko 2.300 PDV obveznika iz oblasti ugostiteljstva.

“Shodno ovom članu zakona, koji je stupio na snagu 11. avgusta, njih deset ili 15 će plaćati porez po nižoj stopi. Umjesto 19 odsto, plaćaće porez sedam odsto, dok će svi ostali plaćati porez 19 odsto. Jasno je ko su privilegovani, koji su to hoteli sa četiri zvjezdice na sjeveru, sa pet zvjezdica u centralnom dijelu i na primorju. Njihovi vlasnici će imati ekstra profit u iznosu ne manjem od 12 odsto, zbog činjenice da će plaćati manji porez”, istakao je crnogorski ministar finansija.

AA

Komentari