10 tajni jedne dadilje kako ispravno odgajati djecu

Jo Frost idol je mnogim roditeljima širom svijeta. Profesionalni psiholog, Jo, uči odrasle kako da reaguju na hirove svoje djece, te na koji način da stvore zdravu atmosferu u porodici u kojoj će svi biti sretni.

Jo je dobitnica NAPPA nagrade. Ona je postigla je globalni uspjeh sa hit TV emisijama:  Jo Frost Nanny on Tour (Turneja dadilje Jo Frost), Supernanny (Super dadilja), Extreme Parental Guidance (Ekstreman vodič za roditelje), Jo Frost Family S.O.S. (Jo Frost, porodična molba za pomoć), and Family Matters (Porodične stvari).

Metode kojima se Jo služi, u principu, mogu se podijeliti na 10 načela, a iste su izvučene iz njene knjige s nazivom “Jo Frostina pravila za djecu” (Jo Frost’s Toddler Rules).

Načela vam donosimo u nastavku i nadamo se da će vam biti od koristi.

Pohvala i nagrada

Djeca bi uvijek trebala znati da ste zadovoljni njima. Ohrabrivanje se ne postiže samo poklonima i igračkama, već i sa jednostavnim riječima kao što je „Dobar dječak/djevojčica.“, „Dobro urađeno.“ ili „Ponosan/na sam na tebe.“. Čulo dodira je veoma važno za djecu, pa ih prema tome grlite što je više moguće. Uredu je ako nagradite svoju djecu zvjezdicom ili nekim drugim ukrasom za njihova postignuća. Takve nagrade možete zakačiti na frižider ili neko drugo mjesto gdje će biti jasno vidljivi – to je veliki poticaj da se djeca ponašaju dobro.

Dosljednost

Vaša djeca trebaju znati da je „ne“ zakon o kojem se neće raspravljati. Zbog toga, granice koje ste postavili svom djetetu, moraju se pridržavati svi članovi vaše porodice, kao i oni koji su česti gosti u vašoj kući. Ako vaša djeca ne smiju piti kolu, gledati TV prije odlaska na spavanje ili koristiti vaše uređaje, recite to svima koji se brinu o vašoj djeci i zamolite ih da i oni slijede ova pravila.

Redovni sati

Vaša djeca će se osjećati sigurnije ako se neke stvari događaju u tačno određeno vrijeme u toku dana. Zbog toga, roditelji trebaju oblikovati i održavati „redovne sate“ za svoju djecu. Uz to vaši mališani će uvijek znati kada trebaju uraditi ovo ili ono. Redovni sati će vam pomoći oko problema s djecom u pogledu odlaska na spavanje ili buđenja na vrijeme.

Postavljanje granica

Mnogi roditelji pogrešno misle da njihova djeca trebaju znati šta je dopušteno, a šta nije. Takvo razmišljanje nije uredu, jer vaši mali članovi porodice još uvijek nemaju dovoljno znanja ili iskustava da razlikuju dobro od lošeg – bez pomoći. Na roditeljima je da im objasne čak i tako očite stvari kao što je da je loše svađati se s drugim ljudima ili povrijediti druga živa bića.

Disciplina

Postavljanje ograničenja je rijetko moguće bez kazne. Ukoliko vaša djeca prekrše pravila koja ste im postavili moraju znati što će biti posljedica toga. Kazne se mogu razlikovati u ovisnosti od težine lošeg ponašanja – od strogog zabranjivanja izlaska vani ili oduzimanja njihove omiljene igračke. Roditelji bi trebali znati da je kazna čin, a ne prijetnja, pa prema tome, ako se dijete ponašalo loše, stegnite srce i učinite ono što je potrebno.

Upozorenja

Upozorenje omogućava djetetu da promijeni svoju odluku ili ponašanje koje nije u redu. Možete upozoravati svoju djecu na dva načina: ljubazno i strožije. Ljubazna upozorenja su naprimjer „Požurite! Mi odlazimo, a vi se još niste obukli.“ Ili „Večera je uskoro. Vrijeme je da odložite svoje igračke.“.

Stoga upozorenja se trebaju koristiti samo onda kada se vaša djeca ne ponašaju prikladno. Ukoliko je vaše dijete nemirno, prvo ga/je trebate ukoriti i samo nakon toga, ako se ništa ne promijeni, strogo ga upozoriti. Kao naprimjer: „Ako ne prestaneš biti nestašan odmah, bit ćeš u kazni.“. Ako dijete nastavi biti neposlušno i dalje, tek nakon toga ga trebate kazniti.

Pojasnite očekivanja

Djeca se ne rađaju sa znanjem šta je dobro, šta loše ili šta očekujete od njih. Roditelji bi trebali to u potpunosti im razjasniti. Najbolje je da univerzalne istine napišete na plakat i zakačite na zid dječije sobe. Na plakatu bi, naprimjer, trebalo pisati da dobra djeca uvijek održavaju sobu čistom, pomažu starijim osobama i ne raspravljaju se sa svojim roditeljima.

Samokontrola

Bez obzira koliko loše se vaše dijete ponašalo, uvijek trebate ostati mirni. Nemojte vikati i gubiti živce. Držite lice ravno i miran, ali strog glas. Održavanjem samokontrole jasno pokazujete djetetu da krši pravila te da će biti kažnjeno, i to se treba ponavljati svaki put kada on ili ona se tako ponašaju.

Odgovornost

Od najmlađih godina, vaša djeca trebaju imati kućne obaveze koje postaju složenije, kako oni rastu. Nemojte im davati zadatke za koje imaju malo šansi da ih uspješno završe. Petogodišnji dječak neće moći popraviti slomljenu igračku, ali će lako skloniti svoje igrače. Obavezno potičite svoje dijete dok vam pomažu u kući, te ih nagradite nakon uspješno obavljenog posla.

Pravo na odmor

Svima je potreban odmor, čak i najmanjim članovima vaše porodice. Nastojite da ne pravite svojoj djeci naporan dnevni raspored – previše aktivnosti, predavanja i učenje, to će vašu djecu učiniti nesretnim. Trebaju imati vremena da rade ono šta oni žele.

(Izvor: Inreformator.ba/Foto: Ilustracija)

Komentari