Zagrebačke mažoretkinje obilježile 4.000-ti nastup

Zagrebačke mažoretkinje su na Trgu bana Jelačića uz muziku, ples te podjelu svečane torte i keksa građanima proslavile svoj četiri hiljaditi nastup, javlja Anadolu Agency (AA).

Zagrebačke mažoretkinje postoje već 22,5 godine i jučer su imale 3.999 nastup, od toga 3.184 puta nastupile su u Zagrebu, 517 puta u ostalim dijelovima Hrvatske te 299 puta u inozemstvu, u 22 zemlje Amerike, Azije i Europe.

Iduće godine Zagrebačke mažoretkinje će, osim putovanja po Evropi, otputovati na Karibe, a nakon toga nastupit će na najvećem kineskom festivalu u Šangaju na kojem se okupi 500.000 gledatelja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se rezanjem svečane torte pridružio Zagrebačkim mažoretkinjama u obilježavanju njihova uspjeha, poručio je kako su mažoretkinje pravi ambasadori, suvenir i simbol grada Zagreba i Hrvatske.

Jubilarni nastup obilježen je na glavnom zagrebačkom trgu uz double-decker autobus, muziku i ples mažoretkinja sa građanima kojima su usput podijelile 4.000 komada keksa.

Tim Zagrebačkih mažoretkinja broji oko 600 članica. Unatoč tome što u Evropi najstarije mažoretkinje slave već 212 godina postojanja, Zagrebačke već niz godina spadaju u evropski vrh, što znači da drže treninge drugim timovima i školuju mažoretkinje širom svijeta.

“To smo napravili zahvaljujući vrhunskom radu trenera i naših djevojaka. Postali smo tutori drugima i postavljamo standarde u Europi i svijetu”, kaže osnivač Zagrebačkih mažoretkinja Alen Šćuric.

Karibi, Tajvan, Španjolska, Venecijanski karneval samo su neki od njihovih nastupa. Zagrebačke mažoretkinje bile su 14 puta prvakinje Evrope i 19 puta prvakinje Hrvatske. Tokom svog postajanje obišle su 264 različita grada, a svake godine vidi ih 12 miliona gledatelja.

(Izvor: AA)

Komentari