POLARNI MEDVJEDI NA RUBU IZUMIRANJA

Sjeverni, bijeli ili polarni medvjed je životinja koja svojom veličinom izaziva strahopoštovanje, zajedno s mrkim medvjedom i američkim crnim medvjedom (često nazvanim grizli). Treća je najveća kopnena zvijer na svijetu. Žućkasto-bijelom bojom krzna odlično je prilagođen svojoj okolini.

Povišene temperature uništavaju ove 600 hiljada godina stare životinjske vrste. Ljudska rasa od samih početaka globalizacije uništava te iskorištava sve moguće resurse pred sobom. Samo u zadnjih 20 godina uticali smo na opadanje brojnosti populacije raznih životinja, pa je tako i u drastičnom smanjenju populacija polarnih medvjeda. Znanstvenici tako predviđaju da ćemo u sljedećem desetljeću svjedočiti izumiranju te 600 000 godina stare životinjske vrste.

Klimatske promjene uzrokovale su povišenje temperature na Sjevernom polu. Povišenje temperature je negativno uticalo na okoliš te rezultiralo smanjenjem prirodnih staništa za populacije polarnih medvjeda, objavili su znanstvenici Europske geo-znanstvene unije.
Istraživanja su pokazala kako se sve populacije polarnih medvjeda u zadnjem desestljeću sve više i više povlače prema središtu sjevernog pola u potrazi za pogodnim temperaturama za život. Klimatske promjene su uticale na promjene ponašanja polarnih medvjeda, u nekim grupama su uzrokovale agresivnije ponašanje dok u drugima, nedostatak želje za reprodukcijom.

Znanstvenici će morati u sljedećih 50 godina smisliti rješenje na koji način spriječiti izumiranje polarnih medvjeda. Isto tako će morati uticati na promjenu svijesti ljudi u očuvanju istih. Polarni medvjedi su prikaz veličanstvenih evolucijskih mogućnosti životinja i bila bi velika šteta ukoliko ljudski rod bude razlog njihovog izumiranja. Malim promjenama u našim svakodnevnim životima možemo učiniti velike promjene u budućnosti.

Članak napisan iz više izvora, od kojih je najznačajniji Jutarnji.hr

 

Prilagodila i napisala Jasmina Ovčina

Komentari