Dodik se na referendumu o 9. januaru javno izjasnio

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjasnio se danas sa članovima porodice na referendumu o Danu Republike Sprske u Domu kulture u Laktašima kod Banjaluke, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik i njegova porodica glasali su javno pred brojnim snimateljima i fotoreporterima koji su se okupili kako bi zabilježili Dodikovo glasanje. Odgovarajući na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”, entitetski predsjednik zaokružio je “DA”.

“Danas se u RS održava referendum. Ovo je za nas važan i svečarski dan. Sve informacije govore da su sva glasačka mjesta otvorena da nema nikavih problema u glasanju, svima je dostupno. Izlaznost je veća nego što je uobičajeno u ovo vrijeme za redovna glasanja na izborima tako da mogu da izrazim potpuno zadovoljstvo činjenicom da će narod u RS iskoristiti svoje pravo da se opredijeli vezano za referendumsko pitanje i posebno na činjenici da se održava u stabilnoj, mirnoj svečarskoj atmosferi”, rekao je Dodik u obraćanju novinarima nakon glasanja.

Rekao je i da je sreo ljude koji izražavaju radost zbog prilike da mogu da glasaju i pozvao sve da do kraja dana izađu na referendum.

Naknadno odgovarajući na pitanja novinara rekao je svi prigovori za i protiv referenduma, koji su dio uobičajene demokratske atmosfere, sada više nisu važni koliko je važno “da se ovaj dan održava i ništa ga ne može i ne treba dovesti u pitanje ili da baci bilo kakvu ljagu”.

“Kao što vidite, RS je mirna, stabilna i tako će ostati do kraja dana”, rekao je Dodik.

Komentarišući mogućnost podnošenja krivične prijave protiv njega zbog održavanja referenduma, odnosno nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, Dodik je rekao da danas misli samo o referendumu.

“Radovaću se večeras rezultatima, jer je atmosfera takva, a svi naredni dani donose i ovo i ono, vidjećemo na koji način će to ići”, rekao je Dodik.

Na pitanje šta je njegov odgovor tužilaštvu u slučaju prijave, rekao je da je to pobjeda na referendumu i “ako neko hoće da hapsi neka privede čitav referendum”.

Govoreći o povezanosti referenduma sa lokalnim izborima koji se u Bih održavaju 2. oktobra, rekao je da su to spekulacije, da je odluka o provođenju referenduma donesena jednoglasno glasovima pozicije i opozicije.

“Danas se u Švajcarskoj održavaju tri referenduma, u Mađarskoj se održava referendum, a samo je ovaj poprimio ogromno značenje i pažnju”, dodao je Dodik.

Vlasti u bh. etitetu Republika Srpska danas su organizovale referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, entitetskom prazniku koji je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, a nakon toga odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje te odluke i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru prošle godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS-a. Sud je utvrdio kako je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, odnosno da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Venecijanska komisija (Komisija za demokratizaciju putem zakona Vijeća Evrope) također je iznijela stav da je izbor 9. januara za Dan Republike Srpske “podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije”.

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, Narodna Skupština RS-a sredinom jula donijela je odluku o raspisivanju referenduma za 25. septembar te izabrala i imenovala Republičku komisiju za sprovođenje referenduma. Referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Današnji referendum ne podržavaju Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) – uz izdvojeno mišljenje Rusije, kao i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koji je ranije upozorio na moguće sankcije.

(Izvor: AA)

Komentari