U Parizu uklonjen izbjeglički kamp, sukob migranata i policije

Francuska policija je uklonila kamp u Parizu u kojem je živjelo 500 izbjeglica, uglavnom iz Afganistana, javlja Anadolu Agency (AA).

Improvizirane šatore u blizini metro stanice Jaures, u 19. okrugu uklonili su pripadnici specijalne policije. Tokom uklanjanja šatora došlo je do sukoba između migranata i policije.

Izbjeglica Mustafa iz Irana kazao je kako policija svake sedmice dolazi i uklanja šatore bez da ponudi mjesto na kojem mogu ostati.

Jazneyf, migrant iz Afganistana, kazao je kako je Evropa za njih razočarenje u pravom smislu te riječi.

“Vidio sam mnoge zemlje. Ilegalnim putem prošao sam deset zemalja, ali nijednu nisam vidio okrutnu kao što je Francuska”, kazao je Janzeyf.

Francuska policija često uklanja šatore izbjeglica iz 19. okruga, ali migrante koji tu ostaju ne vode ni u jedan centar. Tokom svakog uklanjanja šatora 10-15 migranta bude privedeno, dio njih bude poslan uredu za strance kako bi bili deportovani, a veliki broj njih ostaje na ulici.

“Obraćam se ljudima u Afganistanu, ne dolazite. Ovo je užasno. Obraćam se i migrantima u drugim zemljama, ne dolazite. Ne dolazite u Francusku”, poručio je Janzeyf.

Nakon što je uklonjen izbjeglički kamp “Džungla” u Calaisu, dio izbjeglica otišao je u Pariz, a dio u gradove Belgije i Njemačke. Oko 300 djece i hiljadu izbjeglica nakon pražnjenja pomenutog kampa ostalo je bez krova nad glavom što je izazvalo oštre kritike udruženja izbjeglica.

Pretpostavlja se da će se veliki broj izbjeglica koje su željele otići u Veliku Britaniju vratiti u Calais, kako bi ilegalnim putem došlo do željene destinacije.

(Izvor: AA)

Komentari