Ajla Mahmutović sedma na SP-u u Austriji

Bosanskohercegovačka karatistkinja Ajla Mahmutović (18) zauzela je sedmo mjesto na ovogodišnjem Svjetskom seniorskom prvenstvu u Austriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvenstvo je od 25. do 30. oktobra u Linzu okupilo 1.024 takmičara iz 128 zemalja.

Mahmutović je nastupila pod zastavom BiH prvi put kao seniorka u kategoriji kumite (borbe) seniorke – 50kg. Ujedino je bila najmlađa takmičarka u svojoj kategoriji i jedna od najmlađih na čitavom Svjetskom prvenstvu.

“U mojoj kategoriji su bile ukupno 62 države. Prvu borbu sam radila sa Azerbejdžankom Aliyevom Nuranom, zatim Slovakinjom Luciom Kavacikovom, a potom sa predstavnicom Hrvatske Monikom Berulec. U četvrtom kolu me čekala jaka predstavnica Japana Miyahara Miho. To je bio najteži i najzahtjevniji meč za mene, čitavo vrijeme pobjeda je bila na mojoj strani, ali nažalost u zadnjim sekundama moja protivnica je uspjela izjednačiti rezultat na 1:1 i tijesno pobjediti na sudačku odluku”, ispričala je Mahmutović za AA.

Ističe kako je sedmo mjesto značajno budući da je riječ o velikom i svjetskom takmičenju.

“Sam nastup na seniroskom svjetskom takmičenju sa 18 godina velika je stvar, a pogotovo ostvarenje plasmana i prikupljanje bodova u novom ciklusu Olimpijskih Igara. Sad mi predstoje pripreme za Evropsko U21 prvenstvo u Sofiji u februaru gdje ciljam na zlato. Sad treniram u Mostaru u SKK “Neretva” Mostar i htjela bih se i njima zahvaliti, svim mojim kolegama iz kluba, a posebno treneru Miroslavu Klepicu, također i reprezentaciji BiH na ukazanom povjerenju”, istakla je Mahmutović.

(Izvor: AA)

Komentari