Michel Aoun izabran za novog predsjednika Libana

U 46. pokušaju parlament Libana danas je uspio ispuniti kvorum i održati predsjedničke izbore na kojima je za novog predsjednika te zemlje imenovan general Michel Aoun, javlja Anadolu Agency (AA).

Indirektni predsjednički izbori u Libanu organizirani su uz maksimalne mjere sigurnosti, a većinom glasova parlamentarnih zastupnika za 13. predsjednika te zemlje izabran je 81-godišnji Aoun.

Današnjoj 46. sjednici parlamenta prisustvovala su 127 zastupnika od ukupno 128 koliko ih broji najviša zakonodavna institucija te zemlje. Aouna je u drugom krugu glasanja podržalo njih 83.

Izabrani Aoun nakon glasanja je pred parlamentom položio i svečanu zakletvu kao novi predsjednik Libana, a na toj funkciji će ostati narednih šest godina.

Mandat aktuelnog libanskog predsjednika Michela Suleimana istekao je 25. maja 2014. godine, a parlament u 45 pokušaja nije uspio održati indirektni izbor njegovog nasljednika, prvenstveno zbog bojkota zastupnika koji dolaze iz reda Hezbollaha.

Duboka politička kriza u Libanu eskalirala je zbog nesuglasica dva najveća politička bloka. Alijansa 14. mart otvoreno podržava revoluciju u Siriji, dok suprotstavljena Alijansa 8. mart podržava politiku Hezbollaha i režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Treća politička opcija u Libanu je blok centra koji predvode Walid Jumblatt i bivši libanski premijer Najib Mikati.

(Izvor: AA)

Komentari