Povećana najniža plaća u Republici Srpskoj

Najniža plaća u Republici Srpskoj (RS) bit će 395 KM, umjesto dosadašnjih 370 KM.

Povećanje „minimalca“, na kojem su institirali sindikalci utvrđeno je sinoć nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a.

Nije postignut dogovor o Nacrtu budžeta RS-a za 2017., jer nije usaglašen stav o koeficijentu minulog rada, koji Vlada RS-a traži da bude 0,3 za svaku godinu radnog staža, a sindikalci da to bude 0,5.

Podršku je dobio Program ekonomskih reformi RS-a za period od 2017. do 2019. godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović očekuje da se socijalni partneri uskoro dogovore i općem kolektivnom ugovoru, na koji zaposleni u RS-u čekaju već godinu dana.

Prethodno su u Vladi RS-a sinoć održane završne konsultacije s predstavnicima relevantnih udruženja i organizacija u procesu izrade budžeta za narednu godinu i Programa ekonomskih reformi RS-a za period 2017-2019. godine.

Obraćajući se novinarima na konferenciji za medije, potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović je podsjetio da je u toku završni krug konsultacija pred utvrđivanje prijedloga dokumenata i upućivanja u Narodnu skupštinu RS-a.

– Sazrijeva spoznaja da su nam reforme nužne. Čini mi se da je bilo više razgovora o programu reformi nego o konkretnim pozicijama u budžetu – naglasio je Kasipović dodajući da u procesu reformi svako mora podnijeti svoj dio tereta što bi trebalo da rezultira povećanjem bruto društvenog proizvoda i stvaranjem mogućnosti za nova radna mjesta.

(Izvor: Fena/Foto: Ilustracija)

Komentari