Novalić: Nakon Tuzle posjete drugim sredinama

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je jučer da je posjeta Tuzlanskom kantonu i Gradu Tuzla način kako će Federalna vlada nastaviti raditi i u narednom periodu namjeravajući tako proširiti krug saradnika i saveznika u provođenju neophodnih reformi s ciljem poboljšanja ekonomskog i socijalnog položaja građana Federacije i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vlade FBiH.

U saopćenju za javnost Federalni premijer navodi i da je izuzetno ohrabren i obradovan novim saznanjima koja je dobio od kantonalnih i gradskih čelnika kao i njihovom potpunom otvorenošću i spremnošću da rade zajedno s Vladom FBiH na otklanjanju uočenih problema

– U razgovoru s kantonalnim premijerom Begom Gutićem i ministrima Tuzlanskog kantona saznali smo da im je prioritet, između ostalog, Zakon o pripradnosti javnih prihoda, Zakon o javnom dugu i zaduživanju, Zakon o sanaciji zdravstvenih ustanova i imaćemo to u vidu kada donošenje tih zakona bude aktuelno. Tražićemo njihovu saradnju u tome, kao i svim drugim naglašenim pitanjima, o čemu su mediji detaljno izvijestili, na čemu sam im zahvalan. Od gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića sam obaviješten da je samo u prošloj godini u ovom gradu više od 1100 novozaposlenih, što je broj vrijedan poštovanja i, uz to, rekordan u odnosu na prethodnih 20 godina. Riječ je o zaposlenosti većoj od prosjeka u ovom kantonu, a posebno raduje što je ostvarena u oblasti građevinarstva ,trgovine, hotelijerstva i IT tehnologija. Bruto domaći proizvod Tuzle veći je od prosjeka federalnog BDP za skoro polovinu. Ohrabren pozitivnim porukama iz Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle nastaviću, sa svojim saradnicima, posjećivati kantone, gradove i općine u Federaciji BiH – navodi se u saopćenju.

(Izvor: Inreformator.ba/Foto: Vlada FBiH)

Komentari