Peking na borbu protiv zagađenja zraka izdvaja 2,6 milijardi dolara

Peking će ove godine na borbu protiv zagađenja zraka potrošiti 18,2 milijarde jena (2,6 milijardi dolara), javlja Anadolu Agency (AA).

Grad Peking najavio je oštrije mjere kada je riječ o borbi protiv zagađenja zraka. U sklopu toga, mjere će biti pooštrene za 2.750 fabrika, a u 700 mjesta bit će poticano korištenje obnovljive energije umjesto uglja, a oko 300.000 vozila koja prozivode visoku emisiju štetnih gasova bit će uklonjena sa cesta.

Za sve pomenute mjere, grad je izdvojio budžet od 2,6 milijardi dolara.

Peking je prošle godine zabranio 11 energetskih projekata u vrijednosti od 14 milijardi dolara zbog sumnje da će povećati zagađenost.

Ured za zaštitu okoliša Pekinta saopćio je da je proglašen žuti alarm u glavnom gradu koji će trajati do sutra navečer.

Kineski nacionalni meteorloški zavod upozorio je da će zagađenost uticati i na nekoliko provincija u središnjim i sjevernim dijelovima zemlje.

Uprava grada je prošle sedmice u okviru borbe protiv zagađenosti donijela odluku o formiranju specijalne jedinice unutar sigurnosnih snaga. Ova jedinica bi trebala spriječiti ljude da na na otvorenim prostorima pale otpad.

U gradu je prošle godine od 400 uzročnika zagađenja naplaćeno 5,79 miliona dolara.

Kina se od 2014. godine bori sa izrazitom zagađenošću zraka. U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, svake godine od bolesti uzrokovanih zagađenjem zraka premine 1,6 miliona ljudi.

(Izvor: AA)

Komentari