Novogodišnji praznici u Pekingu protiču u znaku festivala i posjeta hramovima

Širom Kine u sklopu obilježavanja Nove godine organiziraju se mnogi festivali i druge manifestacije, a stanovništvo i turisti posjećuju hramove, javlja Anadolu Agency (AA).

Praznik proljeća, kao najvažniji i najsvečaniji praznik u Kini, simbolizira početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru, a istovremeno je i jedinstvena prilika za okupljanje porodica, što dovodi do velikih migracija i enormnih gužvi u saobraćaju.

Glavna odlika Praznika proljeća u Kini je okupljanje porodice, pa stotine miliona Kineza iz velikih gradova na ovaj praznik posjećuju svoje porodice na periferiji.

Praznične migracije počele su 13. januara i trajat će do 21. februara kada bi već svi Kinezi trebali biti u krugu porodice za doček praznika. Očekuje se da će tokom ovogodišnjih praznika doći do porasta migracija za 2,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kinezi su formalno 28. januara iza sebe ostavili godinu majmuna, a ušli u godinu pijetla. Tokom sedmodnevnih praznika Kinezi intenzvnije posjećuju parkove i hramove.

U parku Longtan, u Pekingu održava se festival povodom nastupajuće godine pijetla za koji veliko interesovanje pokazuju kako građani Pekinga, tako i mnogobrojni domaći i strani turisti.

Posjetioci imaju priliku da u parku vide ukrase koji podsjećaju da je nastupila godina pijetla, a imaju priliku i uživati u tradicionlnoj kineskoj hrani koja obiluje jelima sa mesom, tijestom i aperativima.

Djeca imaju priliku da se zabave na prostoru predviđenom za njih, a oni nešto stariji uživaju u suncu i toplom vremenu.

Iako, u Pekingu ne pada često snijeg, organizatori su se pobrinuli da svi oni koji vole klizanje i skijanje uživaju u slobodnom vremenu na čistom zraku.

Kineski kalendar sastoji se od simbola 12 životinja, a Kinezi vjeruju da godina pijetla donosi sreću i blagostanje.

Među posjetiocima festivala je i Ma Jangyang što praznik provodi u Pekingu zajedno sa porodicom.

Ma podsjeća da prema kineskom vjerovanju nova godina donosi zdravlje, ali i sreću.

”Kineska Nova godina za nas je prilika da se okupimo sa porodicom, rodbinom i prijateljima te se dobro provedemo. Posjećujemo mjesta na kojem se održavaju programi i hramove”, ističe Ma.

Hu Yenzi podsjeća da svaka životinja u kineskom horoskopu ima drugačije karakterne osobine.

”Trebamo biti oprezni prema ljudima koji su rođeni u ovoj godini”, naglašava Hu.

Kinezi vjeruju da su osobe rođene u godini pijetla su organizirane, dosljedne, ali isto tako mogu biti temperamentni.

Praznik proljeća osim u Kini  obilježava se i u Maleziji, Indoneziji, na Tajlandu, u Japanu…

(Izvor: AA)

Komentari