U Pekingu zbog zagađenja zraka na snazi žuti alarm

Kineske vlasti proglasile su žuti alarm koji upozorava na opasan stepen zagađenja zraka u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Najmnogoljudnija zemlja svijeta Kina bori se s velikim zagađenjem zraka, a u Pekingu je na snazi žuti alarm. U posljednja dva dana nivo čestica povećan PM2,5 je 200 ili preko 150 mikrogram po kubnom metru.

Čestice u zraku od 2,5 mikrometra posebno su opasne, jer se mogu udahnuti u pluća i izazvati razne respiratorne probleme i bolesti. Alarm će biti na snazi do sutra i privremeno su obustavljeni svi građevinski radovi u gradu.

Zbog velikog nivoa zagađenosti zraka u Pekingu djeci, starijim osobama i ljudima koji imaju probleme s respiratornim kanalima preporučuje se da ne napuštaju svoje domove, a onima koji moraju izlaziti van, savjetuje se da aktivnosti smanje na minimum.

Od ukupno 161 grada u Kini, u 23 vazduh je jako zagađen, a više od 20 miliona ljudi boluje od astme. Ministarstvo za zaštitu okoline Kine će od danas pa do 15. marta angažovati 260 službenika koji će u 18 gradova raditi na kontroli zagađenja zraka, ispitivanju najčešćih uzroka zagađenja kao i prevenciji.

Zagađenje zraka u Kini se mjeri sa četiri alarma i to: plavi, žuti, narandžasti i crveni.

(Izvor: AA)

Komentari