Hayat TV – prva komercijalna bh. televizija koja je rasla zajedno s državom BiH

Nekoliko dana prije proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 24. februara 1992. godine počela je s radom Hayat televizija, prva komercijalna bosanskohercegovačka TV stanica koja je postajala i rasla u najtežem periodu BiH.

Uz nedovoljno iskustva, ali dovoljno volje, želje i entuzijazma, pratili su sve što se dešava u zemlji koja je bila zahvaćena ratnim dešavanjima. Njihovi novinari, snimatelji bili su na licu mjesta, izvještavali o svim strahotama a ovaj period, kako su istakli iz ove kuće, bio je izazov za jednu mladu televizijsku stanicu koja je tek činila prve korake na medijskom tržištu.

Elvir Švrakić, direktor TV Hayata ističe da je televizija Hayat osnovana s ciljem da bude alternativni izvor informacija u tom već ratnom periodu Jugoslavije, kada je Slovenija već stekla nezavisnost, a ratna zbivanja počela u Hrvatskoj.

“Apsolutno smo vidjeli da u BiH nemamo objektivnih informacija i da tu mora postojati alternativni medij. Tada smo krenuli s realizacijom. Nisam bio u tom sastavu jer je meni sve to malo čudno izgledalo da neko počne s jednom kamerom praviti televiziju. Pridružio sam se odmah početkom rata. Prvo emitovanje programa je bilo 24. februara. Počeli smo u 17 sati i u svim tim sadržajima većinom je bio informativni program. Nismo radili antijugoslovenske priče, ali smo radili objektivne priče o dešavanjima u Hrvatskoj. U tom periodu je bilo teško realizovati sve te sadržaje zbog klime koja se dešavala i u BiH, a to je bilo ipak dva mjeseca prije agresije”, kazao je Švrakić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je tokom rata, uređivačka politika TV Hayat bila na strani naroda koji je napadnut, ali i na strani svih Bosanaca i Hercegovaca koji su trpjeli strahote od tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

“Pokušavali smo davati objektivne informacije, malo nešto producirali zabavnog programa, jer u biti željeli smo malo i relaksirati ljude u teškim vremena, a s druge strane davati im moral i tačne informacije”, prisjeća se Švrakić.

Ističe da je godina 1996. bila prekretnica kada su razmišljali da li će nastaviti program ili prekinuti emitovanje zbog nedostatka finansijskih sredstava.

“Tada smo od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) dobili donaciju i to je zaista bila prekretnica kada smo i odlučili da nastavimo s pokušajem profesionalnog rada. U godinama poslije, dolazi do razvoja, prije svega do gradnje prve zgrade, onda 2009. godine useljenje u zgradu u kojoj smo sada. U kompletnom poslijeratnom periodu mi smo zamijenili sedam tehnologija produkcije programa što znači da smo pratili svjetske trendove”, kazao je direktor Hayata.

Prema njegovim riječima, najlakši period za rad, i njemu najdraži, je bilo kada su imali blizu 300 zaposlenih i bez problema producirali mnoge programske sadržaje, a to je bio period od 2006. do 2010. godine. Zatim je uslijedilo preseljenje u novu zgradu i tada, 2010. počinju problemi u medijskoj industriji u BiH i dolazi do svjetske ekonomske krize koja se odrazila na ovim prostorima.

“Period od 2010. do sada je zaista bio najteži u razvoju Hayata. Mislim da smo prošli i ove godine izašli iz problema”, istakao je.

Danas, 25 godina poslije, Hayat TV ima 170 zaposlenih i poslovni uspjeh postiže proizvodnjom vlastite domaće produkcije, koja po najvećim tehnološkim standardima producira vlastiti program za 5 različitih kanala, koje emituju širom svijeta.

Strategija kompanije danas je i digitalna platforma – sinergija televizije i interneta. Stoga Hayat TV u svojoj digitalnoj grupi okuplja portal, društvene mreže i aplikacije za mobilne i tablet uređaje, te WEB TV a ubrzo i VOD platformu.

Švrakić ističe da u ovoj godini planiraju krenuti s još jednim programskim sadržajem, tj. već u ranu jesen, a riječ je o kulinarskim emisijama i emisijama zdravlja. Budući da su kroz ovaj medij prošli brojni istaknuti televizijski profesionalci, Švrakić dodaje da u budućnosti jedan dio njih planiraju vratiti.

“Plan nam je da dio kadra koji radi na nekim drugim medijima vratimo na Hayat i da pravimo jedan jako dobar tim s određenim programskim sadržajima koje planiramo raditi”, istakao je direktor ove kuće.

Sanela Juzunović, urednica kanala “Hayat plus”, u prostorije Hayat TV je došla u januaru 1996. Radila je kao novinarka, voditeljica, urednica emisija i izvršna producentice, te direktorica programa. Kada je počinjala na Hayatu su radili u sistemu kućnih videa (VHS) a danas, kako kaže, emitiraju signal u najkvalitetnijem HD formatu, uključujući i digitalne medije koje prate s razvojem svjetske tehnologije.

“Od svih tehničkih karakteristika, sistema rada koji su se u svijetu smjenjivali u okvirima našeg posla Hayat je pratila trendove. Mogla bih čak da kažem da smo išli ispred našeg vremena, jer činjenica da smo počeli u vrijeme kada je počela da raste i država BiH i da danas praktično slavimo isto godina, govori u prilog tome da mi zaista idemo i u korak ispred nekih drugih društveno odgovornih kompanija ili korporacija koje egzistiraju u BiH”, kazala je Juzunović.

Ne krije ponos na razvoj TV kuće u kojoj radi jer, kako kaže, kao građani BiH “imamo priliku pratiti program, objektivne vijesti, emisije koje nude uvijek i samo istinu, tako da mislim da je Hayat televizija u tom smislu ovom društvu vrlo važna”.

Iako lično nije radila u informativnom programu, smatra da je centralna informativna emisija “Vijesti u 7” najutjecajnija emisija ove kuće.

“Ne bih mogla da zaobiđem taj program kao vrlo važan segment koji se svakodnevno bavi pričama i istražuje. Novinari rade veliki broj sati kako bi došli do osnovnih informacija koje građane interesuju i svih onih koje građani nisu u stanju saznati negdje drugo”, istakla je urednica Hayata.

Govoreći o ostalim programima, posebno o muzičkim po kojima je TV Hayat posebno prepoznatljiv, Juzunović navodi da svih ovih godina nisu padali pod uticaj i trendove današnjeg društva u BiH.

“Naša publika sluša kvalitetnu muziku, mi ne podržavamo šund, vrlo cijenimo umjetničku muziku i u kulturološkom smislu Hayat televizija ne pristaje na kompromise nego drži jedan nivo ispod kojeg sigurno nikada neće ići, barem dok radimo mi, neki stari urednici koji su davno donijeli tu odluku. U svakom slučaju da ne padamo pod neke trendove, ne želimo biti u trendu, već na usluzi građanima u jednom potpunom drugom obrazovnom smislu”, istakla je.

Zaključila je da u programskom i uređivačkom smislu TV Hayat u budućnosti neće mijenjati svoj osnovni motiv a to je, podvukla je “da uvijek budemo na strani građana, da budemo bosanskohercegovačka televizija, sa istinitim pričama na prvom mjestu”.

Nakon 25 godina, ova televizija je tokom vikenda obilježila veliki jubilel. Prošle nedjelje, 26. februara, emitovan je cjelodnevni specijalni program uživo, u kojem su sa svojim gostima evocirali uspomene i prisjetili se lijepih i manje lijepih trenutaka, koji su ih pratili u proteklih 25 godina.

(Izvor: AA)

Komentari