Crnadak u odvojenim posjetama primio ambasadore Egipta, Japana i Palestine

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 7. marta u odvojenim posjetama ambasadora AR Egipta Yasser Sayed Mahmoud El Atawija, ambasadora Japana Kazuya Ogawa i ambasadora Palestine Rezeq N.M. Namoora.

Sastanci su održani u funkciji priprema za predstojeće bilateralne posjete koje će uslijediti tokom godine, a glavne teme su bile proširenje bilateralne saradnje i bezbjedonosna pitanja.

Prilikom razgovora ministra Crnadka sa sva tri ambasadora naglašeno je da su politički odnosi između BiH i država koje predstavljaju dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, ali da je potrebno više učiniti na razvoju, unapređenju i jačanju ekonomskih odnosa.

Sagovornici su se složili da je organizacija susreta privrednika u vidu održavanja poslovnih foruma najefikasniji način za povezivanje poslovnih ljudi u cilju ostvarivanja njihove saradnje, kao i za predstavljanje i promoviranje interesantnih projekata potencijalnim investitorima.

Ministar Crnadak je informirao sagovornike da BiH u svom vanjskopolitičkom djelovanju ostaje opredijeljena i privržena ideji da kroz uključenje u međunаrodne političke i ekonomske tokove nа rаvnoprаvnoj osnovi sа drugim zemljаmа izgradi svoje bilateralne i multilateralne odnose kako bi pružila građanima BiH i regionu mir, stаbilnost, ekonomski nаpredak i bolje obrаzovаnje – saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP BiH.

(Izvor: Fena/Foto: MVPBiH)

Komentari