U Zenici utopljena škola Alija Nametak i otkriven mural sa zastavom BiH

Završetak radova na novoj fasadi i energetskom utopljavanju Osnovne škole Alija Nametak u Zenici ozvaničen je otkrivanjem ploče i murala sa zastavom Bosne i Hercegovine, koji je vidljiv s magistralnog puta M-17, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović istakao je kako je ovaj dan u Zenici pun veselja, jer se obilježava Dan oslobođenja Zenice te je čestitao svima koji su učestvovali na projektu rekavši kako je ovo jedna od mjesnih zajednica koja zna svoje ciljeve.

Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, rekao je kako je projekat realizovan u sklopu redovnih rekonstrukcija osnovnih i srednjih škola na području kantona.

“Mi smo u sklopu svojih redovnih rekonstrukcija u osnovnim i srednjim školama u 2017. godini imali u planu da uradimo dio posla na objektu Osnovne škole Alija Nametak u Peharama kod Zenice, u visini od 15.000 KM na ideju i prijedlog menadžmenta škole koji dobro sarađuje s roditeljima i lokalnom zajednicom. Oni su predložili da uradimo dio fasade zbog utopljavanja i mural kojim poštujemo obilježja Bosne i Hercegovine. Osmijesi na licima učenika i roditelja govori da smo uradili fin posao i da je ovo inovacija kada se radi o utopljavanju uz estetski doprinos”, rekao je Sinanović.

Hatidža Dedić, direktorica OŠ Alija Nametak, u Zenici rekla je kako je projekt od velikog značaja za cijelu lokalnu zajednicu.

“Ovo je od ogromnog značaja za učenike, uposlenike i roditelje. Počeli smo s jednim dijelom, južnom fasadom, a iskoristili smo priliku da uradimo i murale sa zastavom Bosne i Hercegovine, obilježja ZDK, te osnovne škole”, rekla je Dedić.

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice, partnera na projektu, istakao je da je u sklopu projekta energetskog utopljavanja škole realizovan i projekat izrade murala sa zastavom BiH te asfaltiranje pristupnog puta do škole.

“Nepunih mjesec dana je trebalo da se projekat realizuje, a kao i roditelj i bivši učenik ove škole uključio sam se i htio dati svoj doprinos, kao i lokalna zajednica. Realizovali smo utopljavanje dijelova škole, preko 400 metara kvadratnih, izrada murala koji će se vidjeti na ulazu u Zenicu te zahvaljujući kompaniji ‘Euroasfalt’ i obnova puta do škole od oko 150 metara kvadratnih”, rekao je Imamović.

Tayfun Celik, predsjednik Turske vojne misije u BiH, rekao je tokom svog obraćanja kako su od 1994. godine provedeni brojni projekti uz pomoć Turske vojne misije u BiH.

“Od 1994. godine realizovali smo 25 projekata iz oblasti obrazovanja, pet projekata iz oblasti zdravstva te 42 projekta iz drugih oblasti poput rekonstrukcija putnih komunikacija, obnova vjerskih objekata, škola i drugih. Želim naglasiti da ćemo nastaviti saradnju kako bismo realizovali nove projekte na područje Zenice”, rekao je Celik.

(Izvor: AA)

Komentari