Proglas Saveza sindikata RS-a: Probudimo se i vratimo naša prava i dostojanstvo

Na banjalučkom Trgu Krajine jučer ujutro je počelo okupljanje radnika koji su u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske 1. maj Međunarodni praznik rada obilježili protestnom šetnjom do parka Mladen Stojanović, javlja Anadolu Agency (AA).

Savez sindikata RS očekivao je da će u protestnoj šetnji čija će glavna poruka biti “Opasuljite se” učestvovati između 1.500 i 2.000 radnika.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, u obraćanju novinarima rekla je da ovaj praznik tradicionalno slave na način da izražavaju svoje nezadovoljstvo položajem radnika u RS sa jasnim i preciznim zahtjevima prema socijalnim partnerima.

“Ti zahtjevi će biti pročitani danas kao prvomajski proglas, a dostavljeni su u ime radnika Vladi RS i Uniji udruženja poslodavaca. Na vrhu agende Saveza sindikata RS, radnika RS, jesu pitanja proizašla donošenjem novog Zakona o radu koji je antiradnički zakon”, kazala je jučer Mišić.

Prema njenim riječima mjerenja prosječne plate pokazuju da prosječna plata pada, da su plate smanjenje.

“Tražimo potpisivanje kolektivnih ugovora u realnom sektoru, ni jedan nije potpisan, potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora koji je važan za sve radnike u RS. Važno nam je da se dosljedno primjenjuju zakoni iz radno-pravne oblasti, tražimo povećanje plata u određenim sektorima gdje su se već odavno stvorili uslovi za to, tražimo da osnovna elementarna radnička prava uživaju svi radnici u RS”, rekla je Ranka Mišić.

Dodala je da radnici koji rade u javnom sektoru, u zdravstvu ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice, a da traže i rješavanje problema radnika Alumine.

“Tražimo rješavanje pitanje Željeznica, da to ne radi Svjetska banka”, rekla je ona i dodala da je niz zahtjeva koji su stalni u radu Saveza sindikata RS.

Prema njenim riječima postoji novo polje, novi izazov, žestok pritisak kako politike i institucija, pokušaja uvlačenja sindikata u politiku, rasipanja ove organizacije i razjedinjenja.

“Neće uspjeti jer sindikat treb radnicima, a lideri dolaze i odlaze”, istakla je Ranka Mišić.

Ona je na konferenciji za novinare istakla je da je ova organizacija platila 3.080 KM, koliko je tražilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS za policijsko obezbjeđenje protestne šetnje sindikalaca.

Skup je obezbjeđivalo 77 policajaca.

(Izvor: AA)

Komentari