Tužilaštvo BiH će odrediti tužitelje za kontakt sa predstavnicima udruženja žrtava

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odredit će tužitelje koji će biti kontakt tačke za predstavnike udruženja žrtava ratnih zločina iz svih naroda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glavni tužitelj Serge Brammertz istakao je podršku Tužilaštvu BiH i v.d. glavnoj tužiteljici Gordani Tadić u naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH.

V.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić i glavni tužitelj pri MKSJ/MMKS Serge Brammertz u protekla dva dana proveli su više od pet sati u razgovoru sa oko 40 predstavnika populacije žrtava ratnih zločina, svih nacionalnosti, iz svih krajeva BiH.

Predstavnici populacije žrtava ratnih zločina, imali su prigodu iznijeti svoje sugestije i zapažanja, kada je riječ o procesuiranju predmeta ratnih zločina, procesu traženja nestalih i drugim pitanjima bitnim za žrtve ratnih zločina.

Na sastanku je sudjelovalo više od deset tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji rade na predmetima za određena područja, koji su mogli iz prve ruke predstavnicima žrtava dati odgovore na pitanja koja ih interesuju.

Također, radi što bolje, brže i direktnije komunikacije, bit će određeni tužitelji koji će biti kontakt osobe za suradnju i komunikaciju sa predstavnicima udruga žrtava, kako bi se informacije mogle što brže razmjenjivati.

Zbog različitih navoda u medijima, bitno je istaći da je glavni tužitelj Haškog tribunal Serge Brammertz konstatovao izuzetno dobru saradnju sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, te pružio podršku Tužilaštvu u daljem procesuiranju predmeta ratnih zločina, naveli su iz Tužilaštva BiH.

(Izvor: AA)

Komentari