Visoka delegacija pravosuđa Republike Turske u posjeti BiH

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH Arben Murtezić primio je u Sarajevu visoku pravosudnu delegaciju Republike Turske, na čelu sa podsekretarom ministra pravde ove zemlje Kenanom Ipekom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osim Ipeka, u turskoj delegaciji su i dopredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Republike Turske Mehmet Yilmaz i predsjednik Pravosudne akademije Republike Turske Yılmaz Akcil.

Povod posjete je Sporazum o saradnji koji je krajem prošle godine potpisan između Centra i Pravosudne akademije Republike Turske, a koja omogućava razmjenu znanja i iskustava te tehničku podršku između Centra i Akademije.

Teme razgovora bile su organizacija pravosuđa u dvjema zemljama te razmjena iskustava u edukaciji nosilaca pravosudnih funkcija i mogući pravci dalje saradnje.

Direktor Murtezić je istakao kako je ova posjeta nastavak kontinuirane saradnje sa pravosuđem Republike Turske.

“Dolazak ovolikog broja najviših nosilaca u pravosuđu jedne velike zemlje je svakako priznanje za našu instituciju. U Centru pokušavamo da i pored vrlo ograničenih finansijskih sredstava, ostvarimo, ne samo svoju osnovnu funkciju, već i da postanemo međunarodno prepoznatljiva i regionalno značajna institucija”, rekao je Murtezić.

Podsekretar ministra pravde Turske Kenan Ipek poručio je kako je cilj posjete da se razvije postojeća saradnja između Akademije i Centra.

“Naša saradnja se bazira na uzajamnom povjerenju i prijateljskoj saradnji, a pored toga imamo za cilj da saradnja, bude i proširenja sa odgovarajućim institucijama i na edukacije zatvorskog osoblja. To je zapravo glavni cilj naše posjete”, istakao je Ipek.

Pored Centra za edukaciju sudija i tužilaca, turska delegacija će posjetiti i Ministarstvo Pravde BiH i Vrhovni sud FBiH, kao i neke opštinske sudove.

“Želim posebno naglasiti da ćemo ispred vlade Republike Turske nastojati da u okviru ovih sastanaka na polju pravosuđa BiH, maksimalno podržimo poslovne saradnje za koje budemo osjetili da ima potrebe da budu podržane”, poručio je Ipek.

Posjeta Visoke delegacije pravosuđa Republike Turske trajat će do 25. maja 2017. godine, a završit će posjetom Kantonalnom sudu u Mostaru.

(Izvor: AA)

Komentari