Turska će zaposliti 20.000 prosvjetnih radnika

Premijer Turske Binali Yildirim je izjavio da će traume koje je uzrokovao puč terorističke organzicije FETO 15. jula prošle godine trajati godinama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Traume i razaranja uzrokovani pokušajem puča u našoj zemlji i našem društvu trajat će godinama. Ovi nitkovi će biti kažnjeni, ali će podjele i smutnje koje su unijeli u društvo trajati godinama”, rekao je Yildirim u obraćanju na iftaru u zgradi Vlade u Ankari, upriličenom u čast prosvjetnih radnika u Turskoj.

Naglasio je kako je pokušaj puča u Turskoj 15. jula pokazao s kakvom katastrofom se zemlja može suočiti ako se ne poštuju neke vrijednosti u društvu.

“Pokušaj puča 11. jula nam je još jednom pokazao s kakvom ogromnom katastrofom se zemlja može suočiti ukoliko izgubimo neke vrijednosti i ukoliko našom pameću budu upravljali drugi ljudi. U sve to smo se uvjerili proživljavajući veoma bolna iskustva”, kazao je Yildirim.

Istakao je da prosvjetni radnici u Turskoj daju izniman doprinos razvoju i napretku zemlje.

“Svi vi koji ste ovdje u gradovima i mjestima gdje radite postižete uistinu velike usjehe. Čak i u najtežim vremenima nikada niste odustajali od vaše borbe. Prenosite znanje na učenike koji će u budućnosti na najbolji mogući način doprinositi napretku ove zemlje”, rekao je premijer Turske.

Na kraju je dodao da će u narednom mjeseca u Turskoj biti uposleno ukupno 20 hiljada prosvjetnih radnika.

“Tokom narednog mjeseca ćemo uposliti 20 hiljada prosvjetnih radnika. Nakon toga ćemo isto tako, po potrebi, nastaviti s upošljavanjem prosvjetnih radnika”, kazao je Yildirim okupljenima.

(Izvor: AA)

Komentari