Moore: Reformski put jedini put naprijed za BiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović je danas u Sarajevu, prije početka konferencije posvećene dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije (EU), izjavio novinarima da je namjera da se objedini sve što je učinjeno u ove dvije godine nakon što je Sporazum stupio na snagu.

– Mi smo, čini mi se, puno toga učinili u ove dvije godine i po izvješću kojeg ste imali prigodu ranije čuti od Evropske komisije – kazao je Lovrinović, dodajući da je postignut određeni napredak.

Nadamo se, istaknuo je, da ćemo do konca godine ili početkom iduće godine dobiti taj status, a “negdje sredinom iduće godine možda doći u poziciju da otvaramo određena poglavlja“.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore je izjavio novinarima da BiH mora ispuniti uslove, a najbolji način za to je reformskim putem koji je jedini put naprijed za BiH.

– Svi su svjesni, posebno građani BiH, da je taj put veoma dugačak. Morate biti uvjereni da je Misija OSCE u BiH partner i svih institucija i svih građana ove zemlje – istaknuo je Moore.

U Sarajevu je jutros u organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, počela konferencija posvećena dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije (EU).

Na skupu će najviši zvaničnici BiH i EU razmijeniti stavove i mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom vanjsko-političkom cilju države, ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o evropskoj perspektivi BiH.

(Izvor: Fena)

Komentari