SAD zaoštravaju odnose: Kina ne zaslužuje status tržišne ekonomije

Zvanični Peking insistira na tome da mu ove zime automatski bude dodeljen status tržišne ekonomije..

 
Sjedinjene Američke Države su upozorile Kinu da nije učinila dovoljno kako bi se kvalifikovala za dobijanje statusa tržišne ekonomije, a naročito u oblasti čelika i aluminijuma, javlja agencija Rojters.

Zvanični Peking insistira na tome da mu ove zime automatski bude dodeljen status tržišne ekonomije, pozivajući se na dogovor od pre 15 godina, tačnije iz 2001. godine, kada se Kina prvi put priključila Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).
Reuters, Generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo

Foto: Reuters, Generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo

Ulazak Kine u STO je tada bio propraćen mnoštvom pravila, a jedno od njih se odnosilo i na 15-godišnji embargo proglašavanja Kine tržišnom ekonomijom, što omogućava procese protiv kineskih preduzeća po pitanju dampinških cena i uvođenje specijalnih carina na kinesku robu.

Istek tog roka, prema rečima američkog trgovinskog predstavnika Krisa Vilsona, ne podrazumeva automatsku dodelu statusa tržišne ekonomije Kini 11. decembra ove godine.
Reuters, Barak Obama i Si Đinping

Foto: Reuters, Barak Obama i Si Đinping

“Postoji sumnja da kineske tržišne reforme nisu ispunile očekivanja. To je naročito primetno u sektoru čelika i aluminijuma, gde su kineske državne intervencije prouzrokovale veliku prezasićenost globalne ponude što preti opstanku konkurentnih kompanija u ovim industrijama širom sveta”, izjavio je Vilson.

Istovremeno, kineski predstavnik u STO se složio da istek roka ne znači automatsku dodelu statusa tržišne ekonomije Kini, ali da će to ipak eliminisati pravni osnov za nastavak korišćenja “diskriminatornih antidampinških metoda” protiv Kine.
Reuters, Sedište svetske trgovinske organizacije u Ženevi

Foto: Reuters, Sedište svetske trgovinske organizacije u Ženevi

Evropska unija, takođe, debatuje o dodeli statusa tržišne ekonomiji Kini, a u neobavezujućem glasanju u maju Evropski parlament je velikom većinom glasova odbacio ideju o labavljenju trgovinskih odbrambenih mera protiv Kine, navodi Rojters.

Rojters

Komentari