Mektić: Pravosuđe se prepalo komentara građana

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, danas se obratio javnosti povodom navodnih prijetnji upućenih nekim članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, među kojima je i potpredsjednica Ružica Jukić. Prema njegovim riječima, u toj priči nema elemenata prijetnje, te Mirza Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, nije smio izdati naredbu za dodjeljivanje zaštite Jukić, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odbacujem i energično se suprotstavljam svakom obliku prijetnje koju neko nekome pošalje. Ali, ovdje je sasvim druga situacija, ovdje navodno postoji facebook grupa ‘Hapsi Mektiću, hapsi’. I tu ima nekoliko hiljada članova, koji komentarišu razne stvari, stvarno nisam pratio tu stranicu. Između ostalog se preko nje oglašavala nevladina organizacija ‘Treći blok’ iz Banjaluke, koja je kritikovala nerad pravosudnog sistema. Izgleda da su ovi iz VSTV-a prepoznali sebe u tim teškim kritikama, pa se na neki način prepali naroda i onda izdali saopštenje da im neko prijeti i da ih vrijeđa putem te mreže“, rekao je Mektić.

On je dodao kako se grupa “Treći blok” oglasila i da je potvrdila da je to pisala, “čak su u pismu i mene obavijestili o tome i da sve rade u domenu javne kritike, jer nema borbe protiv kriminala i korupcije”.

“Onda je Gordana Tadić, vršilac dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, napisala pismo u kojem kaže kako Tužilaštvo raspolaže ozbiljnim informacijama da se prijeti Jukić i predlaže da joj se dodijeli zaštita. Neka pokrenu istragu i kazne ‘Treći blok’, ali nema elemenata za to, jer od sebe prave žrtvu. Neka konkretno dokažu da se bore protiv kriminala i korupcije. To što rade je podcjenjivanje intelekta građana BiH. Osmislili su priču da im se prijeti jer su oni tako nepokolebljivi u svojoj borbi protiv kriminala i korupcije. To je nevjerovatna spletka, i onda u to pokušavaju da uvuku i mene, mada je za mene Jukić totalno marginalna i nebitna. Ona ničemu ne može doprinijeti, ali nažalost kvari dosta toga, učestvovala je u hiljadu stvari koje su razvalili i pokvarili ovaj sistem da ova država bukvalno nema pravosudnog sistema i zato smo razvaljena država, ništa ne funkcioniše.“

Dodao je da umjesto da se bave tim problemima, “oni su se prepali građana i njihovih komentara na društvenim mrežama”.

“Direktor direkcije za policijsku koordinaciju je prekršio svoje ovlaštenje i Jukić dodijelio fizičko obezbjeđenje koje je pratilo od Tuzle do Sarajeva. Razgovarao sam sa Mirzom Vilićem i vidjeću hoću li pokrenuti pitanje utvrđivanja njegove odgovornosti, jer Jukić ni po jednom pravnom propisu u ovoj državi ne pripada obezbjeđenje. Jukić nije ni tužilac, ni sudija, ona je administrativni radnik VSTV-a i ne pripadaja joj nikakva vrsta obezbjeđenja i demantujem da ima policijsko obezbjeđenje. Ona je građanin, kao i svaki drugi građanin ove države i ukoliko postoje prijetnje naravno da treba reagovati, ali ona se mora obratiti lokalnoj policijskoj agenciji“, ističe Mektić.

Naglasio je i da ga je Vilić obavijestio da zvanična odluka o dodjeli zaštite Jukić ne postoji, jer ju je on izdao usmeno, tako da je tu odluku okarakterisao kao “jednokratnu pomoć“. Zatražio je od pravosudnih organa u zemlji, ako već toliko rade protiv kriminala i korupcije, da navedu šta su uradili u ovoj i prošloj godini po tom pitanju, da li su konfiskovali nelegalno stečenu imovinu ili sredstva, te ko je zbog toga osuđen.

Na konstataciju da napada Tadić i Jukić, jer su one predstavnici hrvatskog naroda u pravosudnom sistemu BiH, Mektić je kazao:

“Dosta je šovinista, nacionalista, fašista, neonacista i nacionalsocijalista, kanite se te priče. Kakvi hrvatski, srpski ili bošnjački kadrovi. Ne interesuje me ko su kakvi kadrovi, interesuje me samo da napravimo neki rezultat za ovu državu. Dajte da spasimo državu koja je razvaljena zato što ne funkcioniše pravosuđe. Ne može se vječito hvatati za nacionalističke parole i tu nacionalističku demagogiju“, rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti je ustvrdio i da je u BiH politika dominantna nad pravosudnim institucijama i tužilaštvom i da zbog toga nema niti jedne presude protiv optuženih političara.

Mektić je rekao da će javno pozvati policijske službenike da ne idu na hadž o trošku ambasade Saudijske Arabije ili bilo koje druge strane ambasade, jer on to smatra nekom vrstom mita.

“Nemam ništa protiv hadža, ni protiv toga da muslimani odlaze na hadž. Svake godine Saudijska Arabija, i to ne osporavam, odredi nekoliko stotina osoba koje besplatno upute na hadž. Ali, protiv toga sam da korisnici te pogodnosti budu policijski službenici i rukovodioci, pogotovo iz Direkcije za policijsku koordinaciju, koji su po zakonu dužni da štite, između ostalog, i diplomatsko-konzularna predstavništva i predstavništvo Saudijske Arabije i sve osobe sa diplomatskim imunitetom. Ako pristanu da na takav način odu, nemam ništa protiv da svaki policijski službenik ide sa svojim parama, ali da ga upućuje saudijska ambasada, ili neka druga, zato što smo mi u nekoj vrsti poslovnog odnosa, to je za mene primanje dara, mita ili druge vrste naknade. Zatražiću od saudijske ambasade da me obavijeste ima li policijskih službenika, a imam informacije da ih ima, onda ću pokrenuti postupak protiv takvih. Apsolutno nemam ništa protiv odlaska na hadž, ali ovdje postoji sasvim druga vrsta odnosa između policijskih službenika i rukovodilaca u odnosu na strane ambasade i ne možemo primiti takvu vrstu dara ili nagrade“, zaključio je Mektić.

(Izvor: AA)

Komentari