Zatražena pomoć helikoptera OSBiH na gašenju požara u Trebinju

Zbog požara na području Trebinja upućen je zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH (OSBiH), potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Vatra gori na više lokacija i širi se prema naseljenim mjestima. Požarima su zahvaćena sela Volujci, Biograd, Ljubova, Dubočani i Poljice. Proteklog dana vatrogasci, civilna zaštita, mještani uspjeli su odbiti od sela vatru na otvorenom prostoru u Trebinju i Bileći.

U Trebinju su gasioci imali dvije veće akcije. Jedna u mjestu Jasen – Dubočani, druga na potezu Biograd – Volujac – Orašje. Bila su ugrožena sela, kao i prigradsko naselje. Požar je odbijen od kuća i, za sada, ne prijeti naseljenim mjestima.

Na području Bileće, u rejonu Zasade jučer se reaktivirao požar koji je prijetio kućama.

Gasioci su vatru odbili od naselja i lokalizovali. Tri vatrogasca i vozilo išli su na ispomoć kolegama na trebinjsku teritoriju u mjesto Dubočani. Na Bukovom vrhu požar ponegdje dimi, ali ne prijeti naseljenim mjestima.

Vatrogasci su imali intervenciju između Stepena i Korita u gatačkoj općini. Vatra je zahvatila travu i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Na planini Babi prati se višednevni aktivni požar na nepristupačnom terenu.

U općini Berkovići vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i mještani ugasili su požar na niskom rastinju na lokalitetu Kom između Berkovića i Dobrice.

Općine Ljubinje i Nevesinje nemaju aktivnih požara.

(Izvor: Fena)

Komentari