Održana manifestacija “Dan polja hibrida kukuruza Bugojno 2017.”

Na lokalitetu jezera Zanesovići upriličena je manifestacija “Dan polja hibrida kukuruza Bugojno 2017.”

Mnogi poljoprivredni proizvođači i stočari prisustvovali su prezentaciji hibrida, koji su zasijani na oglednim poljima u ovom dijelu općine.

Organizator događaja bila je Općina Bugojno, u saradnji s Federalnim zavodom za poljoprivredu iz Sarajeva, Institutom za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada, BC-institutom za oplemenjivanje bilja d.d. Zagreb, Pioneer sjemenom d.o.o. Zagreb i sjemenskom kućom Singenta iz Šamca.

Predstavnici ovih sjemenskih kuća predstavili su zasijane hibride kukuruza, istakavši kako su iznenađeni postignutim rezultatima, uzmu li se u obzir vremenski uvjeti koji ove godine nisu išli na ruku poljoprivrednim proizvođačima.

Zadovoljni su i poljoprivrednici Muhamed Puljarga i Đulsum Basara iz bugojanskog naselja Gračanica, na čijem zemljištu su formirana ogledna polja hibrida kukuruza.

– Primjenili smo sve potrebne agrotehničke mjere, tako da imamo ekstra prinose i veoma kvalitetan kukuruz. To su danas potvrdili i predstavnici sjemenskih kuća, koji su kazali da ove godine nisu imali bolje oglede. Mi, inače, sijemo oko dvanaest hektara kukuruza, a ogledna polja zauzimaju površinu od jednog hektara – kazao je Muhamed Puljarga.

Uime organizatora manifestacije, dobrodošlicu prisutnima poželjela je stručna saradnica u Općinskoj službi za poljoprivredu Bahira Abdibegović.

Ona je zahvalila svima koji podržavaju manifestaciju “Dan polja hibrida kukuruza”, istakavši da je ona od velikog značaja za poljoprivrednike i stočare.

Na značaj prakticiranja oglednih polja ukazao je, ovom prilikom, i agronom Šefik Abazović.

Po njegovim riječima, manifestacija je već postala tradicionalna, a održava se s ciljem pružanja pomoći proizvođačima kukuruza da odaberu najbolju sortu.

– Želja nam je, također, da dovedemo što veći broj sjemenskih kuća u naš grad, i da poljoprivrednike upoznamo o nekim novim hibridima, pronalascima i onome što se radi u laboratorijama – naglasio je Abazović.

Čestitku na postignutim rezultatima poljoprivrednicima uputio je predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić, najavivši i u narednom periodu pomoć lokalne zajednice svima onima koji se bave poljoprivredom.

Među brojnim gostima manifestacije bio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

– Godina je bila katastrofalna za sve proizvodnje, i ovo što vidimo na ovoj parceli je za svaku pohvalu. Ovakvi skupovi poljoprivrednika su veoma važni i korisni za njihov budući rad – naglasio je.

Za učesnike manifestacije organiziran je zajednički ručak i dodjela nagrada, koje su obezbjedili proizvođači sjemenskog kukuruza i bugojanski privrednici.

(Izvor: Fena)

Komentari