Dodatne stipendije za buduće studente IUS-a

U Sarajevu je jučer potpisan ugovor o saradnji između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) i ZiraatBank BH, a koji se odnosi na stipendiranje budućih studenata IUS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Osnovu za dodjelivanje stipendija činit će test općeg znanja koji IUS svake godine organizira. Test općeg znanja je prilika koja se pruža maturantima srednjih škola da osiguraju kvalitetan nastavak školovanja i dalju izgradnju karijere. Zahvaljujući potpisanom sporazumu, ZiraatBank BH će obezbijediti dodatnih 50.000 KM za stipendiranje studenata IUS-a u narednoj akademskoj godini.

“ZiraatBank BH je prisutna u Bosni i Hercegovini od 1997. godine, te je prva banka sa stranim kapitalom. Od svog osnivanja do danas, ZiraatBank je finansirala mnoge start-up firme, pomagala već postojećim firmama u njihovom proširenju i razvoju, dala veliki doprinos u otvaranju novih radnih mjesta, podržala poljoprivrednike i samostalne obrtnike; nudila povoljna kreditna sredstva, čak i uz nula posto naknadu i kamatnu stopu. Potpisani sporazum o učešću u stipendiranju je još jedan u nizu od doprinosa jačanju ekonomskog položaja BiH, te ulaganja u mlade ljude”, istakli su iz ZiraatBank BH.

Iz IUS-a su naveli da studenti dobijaju stipendije od Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo. Mnoge od njih su stopostotne, što znači da studenti uopće ne plaćaju školarinu. Osim toga, dodjeljuje se i veliki broj stipendija u iznosima od 95 posto, do 75 posto, kako bi što veći broj bh. studenata dobio priliku da studira na ovom univerzitetu te da će potpisani sporazum dodatno unaprijediti i proširiti već postojeći program stipendiranja.

Uprave ovih dviju institucija ističu zadovoljstvo potpisanim sporazumom, te pozivaju sve maturante da već sada počnu s pripremama za test općeg znanja koji će biti organizovan u martu 2018. godine.

(Izvor: AA)

Komentari