Wigemark: Dobar sporazum za obje strane

Protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njenih država članica s jedne i Bosne i Hercegovine s druge strane, parafiran je danas u Sarajevu.

Sporazum su parafirali šef pregovarčkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark, a prisustvovao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dobar sporazum za obje strane

Mi ćemo sa svoje strane nastaviti raditi na ublažavanju bilo kakvih eventualnih negativnih posljedica koje bi neko od poljoprivrednika mogao da iskusi – kazao je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Wigemark je nakon parafiranja ocijenio da je riječ o jednom dobrom sporazumu za obje strane, i za BiH i za EU. Dodao je da je riječ o izuzetno važnom koraku na evropskom putu ove zemlje.

– Dosta je također i urađeno zajedno s reformama koje se provode u kontekstu reformske agende. Pozvao bih sve političke aktere u zemlji da iskoriste ovaj ponovni zamah u procesu integracija – kazao je Wigemark.

Istaknuo je da je vrlo važno u ovom trenutku nastaviti s procesom provođenja reformi, postići aranžman s MMF-om, odnosno sporazume sa Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, “našim zemljama članicama da ne bi došlo do daljih zastoja na ovom putu.”

– Poruka koju bih uputio je da ostatak svijeta očigledno ne može čekati na BiH. Morate iskoristiti prilike koje su vam na raspolaganju, iskoristiti ih sada kada su vam se ukazale i ne dopustiti da BiH još jednom bude zakočena zbog međusobnih, internih prepirki – zaključio je Wigemark.

Tinjak je nakon potpisivanja ocijenio da je ovo veoma važan trenutak za našu zemlju.

– Iako je u početku izgledalo da je to jedno tehničko pitanje, tako je i trebalo da bude, ispalo je na kraju da je to jako važan politički momenat. I jeste politički momenat za BiH da mi krenemo dalje u evropske integracije, da to bude jedan novi momenat, da dobijemo zamah na ovom evropskom putu i korak po korak da idemo dalje u evropske integracije – kazao je Tinjak.

Wigemark je pojasnio da su danas samo parafirali Protokol, koji nije usvojen ovim činom.

– Tek sada slijedi proces ratifikacije, s vaše strane, a i sa strane Evropske unije. Tek ide sporazum na razmatranje zemljama članicama koje ga do sada nisu imale priliku da vide. Nemam razloga da sumnjam da sporazum neće kao takav biti prihvaćen, ali oni moraju prvo imati mogućnost da razmotre njegov sadržaj jednako kao i Evropski parlament – naveo je Wigemark.

Po njegovim riječima, neka uobičajena procedura bi bila najmanje šest mjeseci. Tek kada se završi ta procedura ratifikacije Protokol Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju stupa na snagu.

– Ono što jeste sastavni dio ovog protokola jeste jedan fazni pristup koji je predviđen tokom trogodišnjeg perioda – pojasnio je.

Samim tim, dodao je, naredne sedmice i mjeseci trebaju se iskoristiti za izradu procjene, za jednu studiju kojom će se procijeniti eventualne štete po poljoprivredne sektore.

Poruka poljoprivrednicima

– Jedna od momentalnih aktivnosti koja će uslijediti nakon stupanja protokola na snagu je aktiviranje takozvanih autonomnih trgovinskih mjera koje su bile suspendovane od januara ove godine. Ova deblokada autonomnih trgovinskih mjera će momentalno i automatski donijeti pogodnosti za poljoprivredne proizvođače i to prvenstveno proizvođače voća i povrća koji su zbog njihove suspenzije od 1. jaunara ove godine već trpili posljedice – kazao je Wigemark.

Ponovio je opredjeljenje da rade i pružaju podršku poljoprivrednim proizvođačima, odnosno poljoprivrednom sektoru u ovoj zemlji.

– Da bi se, između ostalog, omogućile aktivnosti i u ovoj oblasti, potrebna nam je usvojena cjelodržavna Strategije u oblasti poljoprivrede, a zašto vam je preduslov postojanje mehanizma koordinacije – kazao je Wigemark.

Poručio je poljoprivrednicima: “Mi sa svoje strane želimo da radimo s vama, dozvolite da sarađujemo”.

Fena

Komentari