Potpisan Ugovor o Transportnoj zajednici između BiH i EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, uz prisustvo komesarke Evropske unije (EU) za mobilnost i transport Violete Bulc, potpisao je jučer u Briselu Ugovor o Transportnoj zajednici između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovim će biti realiziran bazni uvjet za aktiviranje sredstava za četiri inftastrukturna projekta koja su Bosni i Hercegovini odobrena na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu.

“Riječ je o dionici autoputa Vc, na potezu Ponirak – Vraca, odnosno Zenica -Tunel, čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura. Druga dionica je Zenica – Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura. Treća dionica je Johovac – Rudanka, čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu 15,3 miliona eura. Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu 3,1 miliona eura”, navodi se u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Dodaje se kako je riječ o velikoj investicionoj vrijednosti koja iznosi oko 250 miliona eura.

“Dobijena sredstva predstavljaju veliku investicionu vrijednost koja iznosi oko 250 miliona eura, od čega je BiH dobila oko 46 miliona eura grant sredstava koja će omogućiti da se pokrene realizacija ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH. Ovo će biti podloga za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija”, navodi se u saopćenju.

(Izvor: AA)

Komentari