Počeo Međunarodni festival filma o ljudskim pravima

Prikazivanjem filma “Dugme: The Button” u Tirani je počelo 12. izdanje Međunarodnog festival filma o ljudskim pravima (IHRFFA). Glavna tema ovogodišnje edicije je “Populizam i radikalizam”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremonija otvaranja festivala održana je u ambijentu Akademije filma i multimedija “MARUBI”, koja je i organizator festivala, uz podršku Ministarstva kulture, Nacionalnog centra za kinematografiju i OEBS-a.

Na ceremoniji otvaranja pozdravni govor je održao Bernd Borchardt, ambasador OEBS-a u Albaniji, koji je naglasio da je umetnost neophodna svim ljudima, bez obzira na njihovo nacionalno, kulturno ili socijalno poreklo.

“Svake jeseni festival privuče umetnike, civilno društvo, državne institucije i mnogo gostiju iz celog sveta. Poseban element je što mi ovde dolazimo ne samo da bi vrednovali umetnost, već sa željom da nas to vrednovanje navede da razumemo šire i dublje aktuelnu problematiku ljudskih prava. Za 20 godina kontinuiranog angažovanja OEBS-a u Albaniji, izrazili smo glasno našu podršku promociji ljudskih prava. Videli smo kako aktuelni rasizam i nacionalizam pronalazi sve više prostora u Evropi i svetu. Osnovni uslovi za demokratiju, kao što su poštovanje činjenica, sloboda štampe i vrednost jednakosti među ljudima, ignorišu se na flangratan način”, rekao je Borchardt.

Filmovi koji će biti prikazani na festivalu su iz Albanije, Kosova, Grčke, Srbije, Austrije, Švajcarske, Australije, Španije, SAD, Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Francuske, Norveške, Češke, Bugarske, Rumunije, Gruzije i drugih zemalja.

Prema organizatorima, za učešće na 12. izdanju ovog festivala bilo je 3.000 prijava, od kojih je odabrano 39, a neki filmovi su i nagrađivani na raznim međunarodnim festivalima. Tema ovog izdanja festivala biće tretirana i na debatama i forumima u okviru festival.

IHRFFA će trajati do 23. septembra, a za sve projekcije i aktivnosti ulaz je slobodan.

(Izvor: AA)

Komentari