U Centru ‘Safet Zajko’ otvorena botanička bašta sa vodenim sadržajima

U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, kojeg je Općina Novi Grad izgradila u kompleksu nekadašnje kasarne, jučer je otvorena i botanička bašta sa vodenim sadržajima pa je time najveći park u gradu Sarajevu sa raznovrsnim sportsko-rekreacionim sadržajima dobio još jedan lijepo uređen prostor u kojem će moći uživati sve generacije, od najmlađih do najstarijih – saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

– Ovaj reprezentativni sportsko-rekreacioni centar, sa puno zelenila, atletskom stazom, fudbalskim stadionom sa umjetnom travom, košarkaškim i dječijim igralištima, te brojnim drugim sadržajima za djecu i odrasle, otvorili smo prije dvije godine. Ponosni smo na ovaj projekat i s ponosom ga možemo predstaviti svima koji dođu izvan Sarajeva i iz cijele Evrope. Općina će i u narednom periodu raditi na uređenju parka i obogaćivanju prostora novim sadržajima. Planirana je izgradnja još jednog dječijeg igrališta, koje će svojim izgledom i sadržajem biti jedinstveno na prostoru Novog Grada i šire. Gradit će se i multifunkcionalna sportska dvorana, objekat za obuku i prekvalifikaciju – najavio je općinski načelnik Semir Efendić.

Botanička bašta prostire se na oko 2,5 hektara novog dijela parka, gdje su izgrađena tri vještačka jezera sa vodopadom. Povezana su pješačkim mostovima, a na cijelom prostoru izgrađene su šetnice, te mjesta za odmor. U centralnom dijelu jezera nalazi se fontana sa vodoskokom, a ambijent je upotpunjen sa preko stotinu raznovrsnih biljnih vrsta koje dodatno ukrašavaju parkovski prostor. Posebnu skupinu u flori parka čine Pančićeva omorika (lat. Picea omorica), Ginko (lat. ginco biloba) i Magnolija (lat.Magnolia sp.). Uz sve navedeno, cijeli prostor je osvijetljen što u večernjim satima daje poseban ugođaj za posjetioce. Osim uživanja u prelijepom ambijentu, najmlađima će uz korištenje vozića biti na raspolaganju i pedaline. Cijeli projekat koštao je 480.000 konvertibilnih maraka.

(Izvor: Inreformator.ba/Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)

Komentari