Vučić: Avioni iz Rusije su u letnom stanju

Avioni MIG-29 koji su stigli iz Rusije su već u letnom stanju, ali će biti potpuno modernizovani i spremni za borbena dejstva u narednih nekoliko mjeseci, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon vojne vježbe „Sloboda 2017“ na kojoj su izloženi ti avioni, ali nisu letjeli, javlja Anadolu Agency.

“Potpuna modernizacija sledi u narednih nekoliko meseci, što znači, sledeće godine svakako“, kazao je Vučić i dodao da će o tome kada će letjeti avioni odlučiti Vojska Srbije.

Nedavno je vojni analitičar Aleksandar Radić za AA ocijenio da je nabavka šest lovačkih aviona MiG-29 iz Rusije za Srbiju samo privremeno rješenje, koje neće uticati na balans vojne moći na Balkanu, jer je riječ o polovnim avionima defanzivnog kapaciteta.

“Ako krenemo od procene da je reč o polovnim avionima na isteku životnog veka, ono što mi dobijamo je mogućnost preživljavanja. Ovo je samo provizorno rešenje, a mi smo već izgubili previše vremena. Čak i da dobijemo na poklon od Zapada avione, mi nemamo vremena“, rekao je Radić.

On je objasnio da je reč o avionima proizvedenim u periodu od 1987. do 1991. godine, a da su inače MiG-ovi upotrebljivi 40 godina, kao i i da predstavljaju defanzivno sredstvo za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Srbije.

“Ukoliko bi bili modernizovani, oni bi mogli da imaju ofanzivni kapacitet, ali modernizacija nije ugovorena. Ugovoren je samo prijem šest ruskih aviona, remont četiri naša aviona, a onda kada se naši remontiraju i remont tih ruskih“, naveo je Radić.

On je ocijenio da nabavka tih aviona neće uticati na balans vojne moći na Balkanu, jer osim što su defanzivnog kapaciteta, Mađarska već ima savremenije avione, a Hrvatska i Bugarska su trenutno pred nabavkom aviona.

(Izvor: AA)

Komentari