Prijem povodom Dana Republike Turske na Kosovu

 Ambasada Turske na Kosovu organizovala je večeras prijem povodom Dana Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Na prijemu čiji je domaćin bila ambasadorka Turske Kivilcim Kilic, prisustvovali su premijer Kosova Ramush Haradinaj, više ministara iz njegovog kabineta, poslanici Skupštine Kosova, bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kosovski muftija Naim Ternava, predstavnici turskog kontigenta KFOR-a, kao i brojni predstavnici turske zajednice na Kosovu i civilnog društva Kosova.

Nakon minuta ćutnje za sve pale borce i intoniranja himni Turske i Kosova, ambasadorka Kilic je pročitala poruku turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je pored ostalog naglasio da je današnja Republika Turska simbol ponovnog rađanja iz pepela jednog plemenitog naroda, koji je kroz vekove pre birao smrt, nego gubitak slobode i časti.

Ambasadorka Kilic je istakla da Turska danas predstavlja državu koja najviše izdvaja u humanitarne svrhe širom sveta, gledano prema nacionalnim prihodima, ali da istovremeno vodi i borbu protiv terorizma.

“Prolazimo kroz teška vremena koja testiraju mir i naša načela. Tokom proteklih decenija sukoba i terorizma u našem regionu, koji se nastavljaju i danas, naša tradicija i politički i ekonomski razvoj omogućavaju nam da se suočimo sa velikim problemima našeg regiona. Neumorna borba koju vodimo protiv terorističkih organizacija kao što su FETO, PKK-a, PYD, ISIS, izgrađena je na principima prava i demokratije, sa kojom odlučno nastavljamo”, kazala je ambasadorka Kilic.

Turska ambasadorka Kilic navela je da su Kosovo i Turska prijateljske zemlje i da bilateralne posete, ekonomski odnosi i saradnju u različitim oblastima stvaraju osnovu za dalju konsolidaciju odnosa dveju zemalja.

Ambasadorka je istakla i da “Kosovari koji žive u Turskoj i turska zajednica i druge zajednice na Kosovu podižu društvene odnose među našim ljudima”, te da u tome leži prava snaga odnosa Kosova i Turske.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je u izjavi za AA, čestitajući Dan Republike Turske, poručio da odnose dve zemlje treba još više produbiti.

“Zadovoljstvo nam je da zajedno sa turskom ambasadorkom proslavimo 94. godišnjicu Dana Republike Turske. Sa Turskom Kosovo ima mnogo dobre odnose. Mi smo ovde da te odnose još više produbimo”, kazao je Haradinaj.

(Izvor: AA)

Komentari