Hahn: Vladavina prava u središtu procesa evropskih integracija

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je danas u Sarajevu kako je vladavina prava u samom središtu procesa evropskih integracija, te da kredibilitet tog procesa ovisi o postojanju neovisnih, odgovornih i efikasnih pravosudnih institucija.

–  U tom kontekstu i Tužiteljstvo BiH je jedna od temeljnih institucija koja jamči ostvarivanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini – istaknuo je Hahn u izjavi za medije, nakon što je simboličnim presijecanjem vrpce zajedno s vršiteljicom dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić, otvorio novu zgradu Tužiteljstva BiH.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će poboljšanje uvjeta rada i njegova modernizacija doprinijeti unapređenju efikasnosti procesuiranja različitih oblika kriminaliteta, uključujući predmete korupcije, organiziranog kriminala i ratnih zločina, te da će biti u funkciji daljnjeg jačanja profesionalizma pravosuđa i neovisnosti od političkog utjecaja, kao jednoj od temeljnih evropskih vrijednosti.

Visoki zvaničnik EU-a je ocijenio da će rezultati ostvareni u sklopu pravosuđa biti ključni za ponovno uspostavljanje povjerenja građana u taj sistem, kao i za osnaživanje povjerenja EU u dugotrajno i plodonosno partnerstvo.

– Svi sada očekujemo da vidimo konkretne rezultate koji će, prije svega, biti u interesu građana ove zemlje – poručio je Hahn.

Podsjetio je da je projekt izgradnje nove zgrade Tužiteljstva BiH dio širih napora Evropske unije (EU), orijentiranih ka osiguranju pretpostavki za učinkovitiji rad sektora pravosuđa u BiH, a za što je EU u proteklih 15 godina osigurala finansijsku potporu u iznosu višem od 50 miliona eura.

Uz zahvalnost iskazanu EU u povodu potpore koju pruža bh. pravosuđu, v.d. glavne tužiteljice Tužitekjstva BiH Gordana Tadić potcrtala je riješenost ove institucije da nastavi borbu protiv svih oblika kriminaliteta, te na taj način najneposrednije doprinese uspostavi vladavine prava u BiH, što je jedan od temeljnih uvjeta za ulazak u članstvo EU.

Uz riječi dobrodošlice, pozvala je djelatnike pravosudnih i drugih institucija uključenih u borbu protiv najtežih krivičnih djela da se maksimalno angažiraju na tom planu te na taj opravdaju iskazana očekivanja.

Projekt „Izgradnja novog krila – Tužiteljstvo BiH Sarajevo“ dio je šireg paketa pomoći EU-a za čiju je realizaciju osigurala 1.263.000 eura.

Nova zgrada Tužiteljstva BiH, ukupne korisne površine od 2.150 metara kvadratnih, sadrži sve potrebne funkcionalne cjeline, uključujući adekvatne kancelarije, sobu sa server, prostor za arhiviranje i čuvanje dokaznog materijala, kao i prostor za ispitivanje i prepoznavanje osumnjičenih, uz sve neophodne sigurnosne uređaje i mehanizme.

Kako je planirano, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, koji bravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, susrest će se i s državnim i entitetskim zvaničnicima s kojima će razgovarati o reformama i procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

(Izvor: Fena)

Komentari