Premijer Novalić primio delegaciju Vlade Republike Turske

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je sinoć, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju Vlade Republike Turske na čelu sa zamjenikom premijera Turske Recepom Akdağom, a sastanku je prisustvovao ambasador Turske u BiH Haldun Koč, saopćeno je iz Vlade FBiH.

– U razgovorima je naglašena dosadašnja dobra saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Turske, posebno u oblastima privrede, turizma, trgovine, kulture i obrazovanja. Istaknuto je da dvije prijateljske zemlje imaju jako dobro izbalansiran izvoz i uvoz proizvoda, što je dokaz dobrih trgovinskih odnosa koji su od značaja za ekonomsku saradnju dvije zemlje. Premijer Novalić je informirao članove turske delegacije o provedbi ekonomskih reformi u Federaciji BiH, koje su, prvi puta nakon nekoliko godina, doprinijele rastu zaposlenih i povećanju bruto društvenog proizvoda – saopćeno je iz Vlade FBiH.

– Nadamo se da će budući veliki infrastrukturni projekti i nastavak reformi potpomoći još većem rastu BDP-a i da ćemo postići stopu od 4,5 posto – naglasio je federalni premijer.

Govoreći o ekonomskoj saradnji između Turske i BiH, zamjenik premijera Turske Akdağ je rekao da je trgovinska razmjena, koja je 1996. godine iznosila 160 miliona dolara, sada 600 miliona dolara.

– Cilj je da 2019. godine bude dostignuta cifra od milijardu dolara trgovinske razmjene, što će doprinijeti ekonomskoj saradnji i većim turskim investicijama u BiH – rekao je Akdağ.

(Izvor: Inreformator.ba/Foto: Vlada FBiH)

Komentari