Od 1. januara poskupljuje struja u Crnoj Gori

Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz EPCG je saopšteno da je Odbor direktora te kompanije, shodno Statutu i Zakonu o enegetici, donio Oduku o utvrđivanju cijena električne energije za snabdijevanje kupaca priključenih na elektrodistributivni sistem.

“Tokom 2017. godine došlo je do značajnog rasta cijena električne energije na referentnoj energetskoj berzi u Budimpešti (HUPX) koja, shodno regulativi, utiče na formiranje cijena električne energije i u Crnoj Gori. Prije svega, zbog loše hidrološke situacije u regionu, u prethodnih 12 mjeseci, cijene na berzi u ovoj godini veće su skoro za 30 odsto. I pored značajnog rasta cijene na berzi, EPCG nije vršila korekcije cijena energije koju isporučuje krajnjim kupcima tokom 2017.”, istakli su iz EPCG.

U saopštenju se navodi da je predloženim povećanjem od šest odsto cijena energije za domaćinstva i male kupce značajno ispod tržišne berzanske cijene.

“Ukoliko se posmatra prosječan račun domaćinstava s potrošnjom od 400 kWh, planiranim povećanjem, sa sadašnjih 34 eura povećava se na 34,92 eura, što predstavlja uvećanje od 2,7 odsto na cjelokupnom računu”, saopšteno je iz EPCG.

Takođe je odlučeno da se uveća popust za one koji redovnao plaćaju račune.

“Imajući u vidu socio-ekonomski momenat i poštovanje prema potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze, EPCG je odlučila da se popust sa 10 uveća na 13 odsto, što znači da članovi Zlatnog tima neće osjetiti povećanje od 2,7 odsto. Takođe, EPCG je odlučila da tokom januara 2018. uključi sve redovne platiše u Zlatni tim i on će iznositi oko 180 hiljada domaćinstava koja će ostvarivati popust od 13 odsto na aktivnu energiju i na koje neće uticati najavljeni rast cijena energije”, kazali su iz EPCG.

(Izvor: AA)

Komentari