Novalić: Spriječimo upad u penzioni sistem

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamoljen na pres-konferenciji da prokomentira optužbe iz Socijaldemokratske partije BiH na njegov račun vezane za stanje PIO fonda i status penzionera u FBiH, odgovorio je da su optužbe došle nakon što su se pojedinci prepoznali u onome što je on ranije govorio.

– A govorio sam o pojavi, ‘zašto plovimo ispod crvene linije’, ne o akterima – kaže Novalić.

Po njegovim riječima, aktuelna vlada se suočila s negativnostima, akumuliranim ranije u ovoj oblasti. Penzioni fond je bio u plusu od 42 miliona KM od 2010. do aprila 2011. godine, a od tada u minusu, da bi se negativno završila i 2015.S druge strane, pristiglo je novih 15.700 novih penzionera po osnovu propisa o povoljnijem penzioniranju, što je iziskivalo novih 74 miliona.

– Pozivam sve u društvu da spriječimo upad u penzioni sistem, da profunkcionira novi zakon i ispravi negativnosti – riječi su premijera Novalića.

Ipak, u Federaciji se bilježe novi trendovi, povećava se broj zaposlenih, pa se na osnovu toga planira riješiti polovina deficita, dok broj nezaposlenih opada prvi put nakon deset godina, kazao je premijer.Vlada FBiH saglasna je za pokretanje stečajnog postupka u Hidrogradnji d.d. Sarajevo, rekao je na press-konferenciji nakon sjednice Vlade federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

On je dodao da akumulirani gubitak Hidrogradnje iznosi oko 60 miliona KM, da se u međuvremenu nije uspjela finansijski konsolidirati, da ima neizmirene obaveze prema PIO fondu i po osnovu izvršnih rješenja donesenih po raznim tužbama radnika.

Stoga Vlada smatra da je rješenje u nastanku nove, zdrave firme, s fokusiranjem na dva kamenoloma i zadržavanjem potrebnog radnog kadra, kazao je ministar.

Rekavši na početku pres-konferencije da ima saopćiti jednu ružnu i jednu dobru vijest, od kojih je ružna o Hidrogradji (mada se i ona može pretvoriti u dobru), Džindić je kao dobru vijest naveo da je Vlada danas odobrila Projektni zadatak za izradu energetske strategije Federacije BiH za period 2015-2035 s projekcijom na 2050. godinu.

To je jedan od koraka ka izradi državne strategije u ovoj oblasti, a Vlada će dalje ići u smjeru objavljivanja javnog oglasa i odabiru najboljeg ponuđača, konsultantske firme za izradu strategije.

Taj dokument će sadržavati energetsku politiku, akcioni plan za provedbu i poglavlje o realizaciji plana, najavio je ministar Džindić uz napomenu da je u Federaciji u toku proces donošenja odgovarajućih zakonskih propisa u energetskom sektoru.

Info: Vlada FBiH

Komentari