Davraz – turski centar zimskog turizma u usponu

Ski centar Davraz, smješten u turskoj provinciji Isparta, investicijama realiziranim u posljednje vrijeme postao je jedan od centara zimskog turizma te regije.

Uprkos tome što je zimska sezona relativno nedavno počela, ovaj skijaški centar prirodnim ljepotama privlači sve veći broj posjetilaca.

Od centra grada je udaljen 26, a od aerodroma Suleyman Demirel u Isparti oko 50 kilometara. Planina Davraz visoka 2.635 metara, svake godine privlači na hiljade turista iz Antalije, Ankare, Izmira i drugih obližnjih provincija. Geografske karakteristike planine tokom cijele godine omogućavaju bavljenje sportovima, među kojima zasigurno u zimskoj sezoni treba izdvojiti skijanje.

U ski centru postoji nekoliko hotela sa većim smještajnim kapacitetima, među kojima se nalazi i onaj sa četiri zvjezdice sa 280 kreveta, tri kafeterije i četiri fudbalska terena.

Posjetioci imaju mogućnost korištenja dvije gondole, ski lift i dva babylifta, a postoje i staze pogodne za sve vrste skijaša, bez obzira da li je riječ o početnicima ili profesionalcima.

Dužina 12 pista ski centra Davraz koji kvalitetom snijega, ali i drugim stvarima privlači veliki broj skijaša, iznosi 23,5 kilometara.

Prošle skijaške sezone u ski centru je prenoćilo 11.385 ljudi, a posjetilo je 53.309 ljudi.

Direktor Ureda za kulturu i turizam Isparte Osman Cot izjavio je kako je Davraz među top pet skijaških centara u Turskoj.

Prema njegovim riječima, centar prirodnim ljepotama i infrastrukturom ostvaruje stalni napredak u zimskom turizmu.

”Svake godine se sve više razvija. U dobroj je situaciji i kad je riječ o smještaju. Imamo dobre staze duge 23.500 metara. Ski centar Davraz se i po kvaliteti snijega razlikuje od drugih, a i nema opasnosti u ovom centru. Nema opasnosti poput lavina i mogućnosti da se skijaš izgubi“, rekao je Cot.

Yusuf Gungor, predsjednik kluba sportova u prirodi na Davrazu kazao je kako je ljepota te planine i centra jedinstvena. Dodao je kako se pruža mogućnost skijanja uz pogled na jezero Egirdir.

”Kad se popnu na vrh planine, ljudi su opčinjeni ljepotom. Pogled je veličanstven”, rekao je Gungor koji je istakao kako su planinom oduševljeni  kako domaći tako i strani turisti.

(Izvor: AA)

Komentari