Ambasadori 54 afričke zemlje od Trumpa traže izvinjenje

Najmanje 54 zemlje afričkog kontinenta su preko ambasadora u Ujedinjenim narodima (UN) zatražile izvinjenje američkog predsjednika Donalda Trumpa, zbog uvredljivih riječi na račun pojedinih zemalja Latinske Amerike i Afrike, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasadori afričkih zemalja okupili su se u New Yorku povodom izjave Trumpa, koji je, kako su javili američki mediji, tokom sastanka u Bijeloj kući izjavio: “Zašto bismo željeli da ovdje dolaze migranti iz ovih rupa od zemalja. Trebamo više migranata iz Norveške”.

U zajedničkoj izjavi ambasadora, Trumpove riječi su najoštrije osuđene, te okarakterisane “skandaloznim i rasističkim”. Naglašeno je kako je u “američkim institucijama povećan broj slučajeva omalovažavanja osoba s afričkog kontinenta zbog njihove boje kože”.

Ambasadori su zatražili da Trump povuče ove riječi, te da uputi izvinjenje. Također, zajedničkom izjavom ambasadori su se zahvalili svim Amerkiancima koji su negodovali zbog Trumpvih riječi.

Osim toga, u pojedinim afričkim zemljama poput Senegala i Bocvane, ambasadori SAD-a su pozvani na razgovor u ministarstva vanjskih poslova.

Vlada u Haitiju je saopćila kako su Trumpove izjave “odvratne i loše”.

(Izvor: AA)

Komentari