Operacija “Maslinova grana”: Od početka operacije neutralisano ukupno 712 terorista

Turske oružane snage neutralizirale su najmanje 712 terorista PYD/PKK-a i ISIS-a od početka operacije “Maslinova grana“ u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalštab turske vojske saopćio je da su turske zračne snage tokom protekle noći uništile najmanje 22 teroristička uporišta i neutralizirale najmanje 63 terorista.

U saopćenju se navodi da je od početka operacije u Afrinu neutralizirano najmanje 712 terorista, a da je operacija nastavljena u skladu s planiranim.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.

(Izvor: AA)

Komentari