Cvijanović: Sasvim izvjesna prva tranša kredita MMF-a

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović tvrdi da je sasvim izvjesna prva tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), te ne očekuje da će po tom pitanju biti problema ni u vezi s zakonom o osiguranju depozita, koji je jedno od preostalih pitanja koje treba ispuniti.

Cvijanović je dodala da su neki rokovi i prolongirani u odnosu na prvobitno Pismo namjere, jer su i iz MMF-a istakli da se zbog nekih stvari ne treba zablokirati aranžman, ako su druge pretpostavke ispunjene.

“Njihov fokus je sada bio na usvajanju budžeta, nakon što su akcize riješene”, izjavila je ona novinarima u Banjoj Luci.

Dio uslova MMF-a odnosio se i na Investiciono-razvojnu banku (IRB) RS-a, odnosno na način na koji bi trebalo eventualno da bude reaorganizovana.

O tome će se, kazala je Cvijanović, nastaviti razgovarati kako bi se omogućila veća stabilnost, bolja organizovanost i eventulano restrukturiranje IRB-a.

Ponovila je stav predstavnika RS-a da neće dozvoliti da se uspostavi jedinstven registar poljoprivrednih gazdinstava BiH.

Taj entitet, dodala je, ima svoj registar, a treba da se, radi različitog međunarodnog izvještavanja, omogući povlačenje podataka iz različitih registara u BiH.

“U čemu je problem da povučete podatke iz RS-a i iz FBiH i napravite izvještaj za poljoprivredu”, navela je Cvijanović.

(Izvor: Fena/Foto: AA)

Komentari