Apel iz UKC RS: Najvažnije rano otkrivanje raka grlića materice

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) danas su povodom obilježavanja Sedmice borbe protiv raka grlića materice, koja se krajem januara obilježava u zemljama Evrope svake godine, upozorili da je najvažnije rano otkrivanje ove bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare održanoj u UKC RS ukazano je i na činjenicu da ova ustanova raspolaže svim modalitetima liječenja ovog oboljenja.

Ljiljana Latinović, patolog-citolog, rekla je da se ova bolest otkriva zahvaljujući kolposkopiji, citološkom nalazu i testiranju na humane papiloma viruse.

“Kada je u pitanju prevencija cervikalnog karcinoma moramo reći da su najveći rezultati u prevenciji malignih tumora postignuti baš kada je u pitanju ovaj karcinom. To možemo zahvaliti uvođenju organizovanog skrininga koji ima zadatak da otkrije promjene koje prethode nastanku invazivnog karcinoma grlića materice”, rekla je Ljiljana Latinović-

Miroslav Popović, specijalista ginekologije i akušerstva, objasnio je da se u UKC RS rade mali i veliki operativni zahvati, od kojih velikih, radikalnih kod pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom bude oko 35 godišnje. U UKC RS, prema njegovim riječima, rade se i laparaskopski zahvati što je kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije slučaj samo u Sloveniji.

“Osposobljeni smo kadrovski i tehnički za tretman pacijentkinja, ali bez obzira na to, apelujem na njih da se ne opuštaju jer rano otkrivanje dovodi do manjih operacija, bolje prognoze i boljih rezultata liječenja”, rekao je Popović.

Živko Vranješ, specijalista onkolog, rekao je da je jedan od najvećih problema što se pacijentkinje javljaju tek u uznapredovalim fazama bolesti, zbog čega su rezultati liječenja lošiji.

Goran Marošević, radiolog, rekao je da se u Banjaluci provodi najsavremenija radio-terapija, te takođe ukazao da su rezultati liječenja mnogo bolji kada se bolest oktrije na vrijeme.

(Izvor: AA)

Komentari