Edukacija sudaca i tužilaca jedan od najvećih izazova

U oblasti pravosuđa moguće je sarađivati na različim nivoima rekao je ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša tokom posjete JU Centar za edukaciju sudaca i tužilaca Federacije BiH gdje se tom prilikom sastao s direktorom Centra Arbenom Murtezićem, javlja Anadolu Agency (AA).

“Upoznali smo se da Centar redovno obavlja sve edukacije i da vrši obuku sudaca i tužitelja, te da imamo najbolje predavače. Našli smo model kako da unaprijedimo suradnju, jer kada se govori o pravosuđu u BiH svi imamo primjedbe na rad pravosudnih tijela i postavlja nam se pitanje da li su naši ljudi u pravosuđu dovoljno educirani, dovoljno kvalitetni”, izjavio je Grubeša.

Kako je kazao, Centar svim svojim polaznicima na jednak način omogućava edukaciju i upoznavanje sa izazovima koji ih očekuju u poslu.

Istakao je da je s direktorom Centra za edukaciju sudaca i tužilaca razgovarao o budućoj saradnji i mogućnostima zajedničkog nastupa na međunardnim i državnim projektima kako bi unaprijedili rad Centra i poboljšali uslove rada.

Direktor Centra za edukaciju sudaca i tužilaca FBiH Arben Murtezić kazao je da uprkos tome što dolaze s različitih nivoa i imaju različite zakonske nadležnosti, ta institucija i Ministarstvo pravde BiH imaju zajednički izazov koji je vezan za evropske integracije.

“U tome se umnogome naš cilj i rad preklapaju i iskoristili smo priliku da vidimo koje su to mogućnosti kako napraviti sinergiju između naših institucija koja nam je prijekopotrebna u tom pogledu”, kazao je Murtezić.

Smatra da je edukacija u pravosuđu jedan od najvećih izazova čak i za razvijene zemlje sa dugom tradicijom u sprovođenju zakona i to zbog, kako je kazao, standarda ljudskih prava koji se svakodnevno podižu, kao i zbog novih oblika kriminaliteta koji su svakodnevno prisutni.

“Imamo oko 180 edukativnih aktivnosti. Od samih organizacionih problema, ali i finansijskih, sudije i tužioci imaju izazove kao i svi ostali. To je jedna od najizazovnijih profesija kojom se možete baviti čak i u zemljama u kojima su uslovi savršeni, a u zemlji kao što je naša ti su problemi dodatno usložnjeni tako da mislim da kritike na njihove subjektivne slabosti često nisu na mjestu”, rekao je Murtezić.

Obuku u Centru za edukaciju sudaca i tužilaca FBiH u toku godine prođe između tri i pet hiljada polaznika. Slična institucija postoji i u entitetu RS, s kojim centar iz FBiH svakodnevno sarađuje.

(Izvor: AA)

Komentari