U Parizu od početka godine preminulo 18 beskućnika

Od početka godine u Parizu, glavnom gradu Francuske, preminulo je 18 beskućnika.

Udruženje koje pruža podršku beskućnicima i koje evidentira smrtne slučajeve na ulici CMDR smatra da je broj preminulih mnogo veći, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju udruženja, koje za cilj ima ukazati na probleme beskućnika, navodi se kako je u Parizu i njegovim predgrađima od početka godine zabilježeno 18 smrtnih slučajeva na ulici.

Ističu kako ekstremno niske temperature koje su u posljednjih nekoliko mjeseci zahvatile Francusku, predstavljaju veliku prijetnju za ljude koji žive na ulici.

Vlasti u Parizu nedavno su saopćile kako je zbog ekstremno niskih temperatura zraka u centre za hitno zbrinjavanje dodan 1.691 krevet.

U četvrtak će biti organizirana “Noć solidarisanja”, u sklopu koje će 1.700 volontera nastojati utvrditi broj beskućnika u Parizu. Volonteri će obilaziti područja ispod mostova, napuštene objekte, željezničke, autobuske i metro stanice u 350 naselja u Parizu i razgovarati sa beskućnicima te u formulare unijeti njihovu starosnu dob, zdravstveno stanje i informacije o porodici.

Uprava Grada Pariza nastojat će na taj način pronaći konkretna rješenja za beskućnike u ovom gradu.

Prema istraživanju urađenom 2012. godine, u Francuskoj je 143.000 osoba živjelo na ulicama. Nevladine organizacije smatraju kako je broj beskućnika mnogo veći.

(Izvor: AA)

Komentari