Pokrenut skrining program za prevenciju karcinoma grlića materice

Karcinom grlića materice na drugom je mjestu po broju obolijevanja kod žena u Crnoj Gori, što je bio dovoljan pokazatelj da Ministarstvo zdravlja krene u projekat nacionalnog skrining programa za prevenciju karcinoma grlića materice. Sve žene u Crnoj Gori biće u narednom periodu pozivane na preventivne preglede, u cilju sprečavanja pojave ovog karcinoma, javlja Anadolu Agency (AA).

U Institutu za javno zdravlje Crne Gore danas je obilježen početak nacionalnog skrining programa za prevenciju karcinoma grlića materice.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović govorio je o važnosti preventivnih pregleda.

„Od ovog mjeseca na teritoriji cijele države biće pozivane žene određene starosne dobi na preventivne preglede i dijagnostiku, kako bi preduprijedili nastanak i širenje ove opake bolesti od koje u Crnoj Gori nakon karcinoma dojke imamo najveće obolijevanje kod žena. U dogovoru sa doktorima, nabavili smo devet novih videokolposkopa za opštine Podgorica, Cetinje, Bar, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje, Kotor i Pljevlja i na taj način uz instaliranje prateće opreme obezbijedili neophodnu podršku za obavljanje ovih procedura“, kazao je ministar Hrapović.

On je istakao da će se sprovoditi monitoring na mjesečnom nivou.

„Svakog mjeseca, od svih Domova zdravlja tražićemo podatke o broju pozvanih žena i procentu njihovog odazivanja na preglede, kao i rezultate obavljenih procedura. Želim da poručim svim ženama da je rak grlića materice maligna bolest koja se može spriječiti“, kazao je Hrapović.

Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje, kazao je da su obezbijeđeni svi uslovi za uspješan program.

„Mi pokušavamo kod osoba koje su naizgled zdrave, da pronađemo promjene koje su na začetku i da na vrijeme započnemo liječenje, kako bi te osobe ostale zdrave i da dugo žive. Počinjemo skrining na teritoriji cijele Crne Gore, obezbijedili smo sve uslove. Nadam se da će odziv žena biti dobar i adekvatan“, kazao je Mugoša.

Milovan Jovanović, ginekolog u Domu zdravlja Podgorica poručio je da je „žena samo zdrava kada prođe ginekološki pregled“.

„Svi invazivni karcinomi uglavnom se regrutuju kod onih žena koje ne dolaze na ginekološki pregled, a to je oko 35 odsto žena“, kazao je Jovanović.

(Izvor: AA)

Komentari