Učenici iz Turske posjetili Općinu Stari Grad

Grupa od tridesetak učenika i nastavnika Osnovne škole “Yesilyazi” iz Samsuna (Republika Turska) borave u petodnevnoj posjeti Osnovoj školi “Edhem Mulabdić”, sa kojom su vezani pobratimskim odnosima, a u sklopu programskih aktivnosti posjetili su i Općinu Stari Grad, gdje ih je ugostio načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji je prisutne upoznao da Općina Stari Grad ima pobratimske odnose sa 10 općina iz Republike Turske, a 24 iz cijelog svijeta. Govorio im je o historiji općine, te o važnosti ovakve saradnje, saopćno je iz Press službe Općine Stari Grad.

– Drago mi je što postoji ova saradnja i da postoji način upoznavanja djece, jer na mladima svijet ostaje – riječi su Hadžibajrića.

Kako je kazala direktorica OŠ “Edhem Mulabdić” Aida Omersoftić cilj posjete je održati veze i raditi na njihovom proširivanju, kako bi se kroz zajedničke aktivnosti i implementacijom zajedničkih projekata obogatila saradnja između škola.

– Mi smo za djecu organizovali interesantne posjete, kako edukativnog, tako i rekreativnog karaktera. Juče smo bili u Mostaru i Buni, a planirane su i druge aktivnosti – istakla je Omersoftić.

– Goste je predvodio koordinator za vanjske poslove Općine Samsun Ali Kemal Tural i direktorica Osnovne škole “Yesilyazi” Sergulč Gezgig. Tural je izjavio kako se u Bosni i Hercegovini osjeća kako kod kuće, zahvalio se načelniku Hadžibajriću na izdvojenom vremenu i zaželio još bolju saradnju u narednom periodu. “I mi smo mišljenja da na mladima svijet ostaje i svakodnevno na tome radimo. Želimo povezati djecu, nastaviti ovaj projekat i naravno još bolje sarađivati” – istakao je Tural, dodaje se u saopćenju.

(Izvor: Inreformator.ba/Foto: Općina Stari Grad)

Komentari