Beč: Velika ulaganja u javni prevoz za bolji kvalitet življenja

Bečko preduzeće za javni prevoz “Wiener Linien” objavilo je podatak da su u 2017. godini imali 961,7 miliona putnika, što je povećanje četvrtu godinu za redom i dosadašnji rekord. Prije deset godina putnika je bilo 793 miliona.

Produženjem metro linije U1 za Oberlaa u jesen 2017. godine bečka mreža podzemne željeznice produžena je na 83 kilometra, odnosno 109 stanica. Udio javnog prevoza u ukupnom saobraćaju iznosi 38 odsto.

Jačanje javnog prevoza važno je za kvalitet življenja, gradsku mobilnost, sigurnost u saobraćaju, zaštitu klime i okoliša. Zbog toga će ove godine biti uloženo 407 miliona eura u proširenje metro linija U2 i U5, nove tramvaje Flexity, nabavku novih autobusa kao npr. 70 Euro-6-autobusa, modernizaciju linije U4 i revitalizaciju U6, zapošljavanje novih saradnika za sigurnost i nabavku 800 novih kamera na tijelu, tzv. bodycams, produženje tramvajske linije D, obnovu 9.000 metara tramvajskih šina i otvorenje mobilne stanice za iznajmljivanje električnih i transportnih bicikala i carsharing.

(Izvor: Inreformator.ba)

Komentari