Institut Yunus Emre predstavio Ljetnu školu turskog jezika

U Institutu Yunus Emre u Sarajevu u ponedjeljak je održana prezentacija Ljetne škole turskog jezika koja će se održati ovog ljeta u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Mehmet Akif Yaman, direktor Turskog kulturnog instituta “Yunus Emre” u Sarajevu, istakao je tim povodom da je planirano da ove godine Ljetnu školu pohađa oko 1.000 učenika iz cijelog svijeta.

“Ljetna škola turskog jeznika prvi put je održana 2010. godine. Tada je Ljetnu školu pohađalo 30 učenika iz osam zemalja, dok nam je ove godine cilj 1.000 učenika iz 75 zemalja. Prethodnih godina smo iz BiH na Ljetnu školu turskog jezika poslali oko 250 učenika. Učenici su bili vrlo zadovoljni ljetnom školom. Tamo imaju priliku da borave, uglavnom, četiri ili šest sedmica. To je prilika da nauče turski jezik ali i da upoznaju mnoge gradove koje posjete tokom boravka u Turskoj. Na kraju programa imaju priliku da posjete i Istanbulu. Posljednjih godina vlada veliko interesovanje za turskim jezikom na Balkana ali i diljem svijeta”, kazao je Yaman.

Jedan od učenika koji je 2017. godine pohađao Ljetnu školu turskog jezika je i Adnan Avdagić (22), student 3. godine Filozofskog fakulteta Sarajevo.

“Bili smo smješteni u Ankari tri sedmice. Vikendom smo odlazili u druge gradove, Bursu, Konyu, itd. Zadnju sedmicu svi učesnici su bili u Istanbulu sedam dana. Upoznali smo divne ljude. Bilo je stvarno lijepo. Imali smo časove turskog jezika kao i časove književnosti. Najveći napredak smo osjetili kada smo se vratili u BiH. Preporučujem i drugim učenicima i studentima, svima koji žele da nauče turski jezik. Ovo je odlična prilika. Sve je besplatno, samo je potrebna želja za učenjem. Meni kao studentu je vrlo važno jer ovo je super prilika za nastavak školovanja u Turskoj”, rekao je Avdagić.

Melika Đulančić (17), koja već pet godina uči turski jezik, prošle godine je također pohađala Ljetnu školu u Turskoj.

“Turski sam počela učiti u sedmom razredu osnovne škole. Prošle godine sam bila na Ljetnoj školi u Turskoj. Dodatno sam usavršila turski i upoznala sam učenike iz 10 različitih zemalja. To je za mene bilo nevjerovatno i nezaboravno iskustvo. Sada mogu bez problema pričati turski. Preporučujem i drugima da pohađaju Ljetnu školu jer je ovo dobra prilika da nauče turski jezik, ali i prilika da se upoznaju s ljudima iz drugih zemalja, da upoznaju novu zemlju, kulturu, običaje”, kazala je ova učenica.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc je u obraćanju prisutnima kazao da je Ljetna škola odlična prilika za mlade ljude iz BiH da nauče turski jezik, upoznaju Tursku, njenu kulturu, ljude i običaje.

Na Ljetnoj školi turskog jezika koja će se održavati u 26 turskih gradova učestvuje 31 univerzitet iz raznih zemalja svijeta za sve učenike i studente starosne dobi od 18 do 35 godina.

Programi za studente i one koji pohađaju kurs bit će različit, s tim da će studenti biti uključeni u zahtjevniji program koji uključuje osmanski jezik, staru i novu tursku književnost, i druge sadržaje edukativnog karaktera. Sve troškove Ljetne škole turskog jezika snosi Institut “Yunus Emre”.

Program Ljetne škole turskog jezika ove godine održava se od 16. jula do 12. avgusta.

Svi zainteresirani polaznici kursa turskog jezika na Institutu Yunus Emre i studenti turkologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji zadovoljavaju znanje jezika A2 stepena, mogu se prijaviti za učešće u ovoj školi.

Institut Yunus Emre u 43 države svijeta ima 54 centra i sarađuje sa 65 univerziteta u stipendiranju studenata turskog jezika, a Ljetnu školu turskog jezika organizuje od 2010. godine.

(Izvor: AA)

Komentari