Dejstvovanjem helikoptera ATAK neutralisani teroristi u Afrinu

Dejstvovanjem helikoptera tipa ATAK Oružanih snaga Turske (TSK) u ranim jutarnjim satima neutralisano je devet terorista zapadno od sirijskog grada Afrina, potvrdio je Generalštab Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz turskog Generalštaba, helikopteri tipa ATAK, letjelice domaće proizvodnje, pružaju veliku podršku kopnenim snagama u operaciji “Maslinova grana”, pokrenutoj 20. januara ove godine s ciljem neutralizacije terorističkih elemenata PKK/KCK/PYD-YPG i ISIS u sjeverozapadnoj Siriji.

Od početka operacije “Maslinova grana” neutralisano je ukupno 2295 terorista.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onim koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.), te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.

(Izvor: AA)

Komentari