Turska pozvala saveznike da podrže BiH na putu ka NATO-u

Šef turske delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO-a i zastupnik u turskom parlamentu Berat Conkar pozvao je saveznike da pruže podršku Bosni i Hercegovini za punopravno članstvo u NATO-u radi, kako je rekao, budućnosti Balkana i euroatlantske regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Conkar je u pisanoj izjavi poručio kako je članstvo BiH u NATO-u od velikog značaja za uspostavljanje trajnog mira i sigurnosti na Balkanu.

Dodao je također kako je Turska oduvijek bila uz BiH te da je sigurnost i stabilnost Balkana uvijek bio jedan od najvažnijih elemenata vanjske politike Turske.

“Ulažemo velike napore kako bi naši politički, ekonomski i odnosi na polju kulture bili još bolji sa zemljama Balkana. Područje Balkana mora postati regija u kojoj vladaju mir i sigurnost. Zbog toga mi u potpunosti podržavamo integraciju BiH s europskim i euroatlantskim institucijama. Pozivamo naše saveznike da pruže podršku Bosni i Hercegovini za punopravno članstvo u NATO-u, radi budućnosti Balkana i euroatlanske regije”, poručio je Conkar.

(Izvor: AA)

Komentari