MMKS: Vojislavu Šešelju 10 godina zatvora

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu u predmetu protiv Vojislava Šešelja proglasivši ga krivim za zločine protiv čovječnosti i osudivši ga na 10 godina zatvora, javlja Anadolu Agency.

Šešelj je proglašen krivim za individualnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i premještanje civila nesrpske nacionalnosti u Hrtkovcima u Vojvodini, u Srbiji.

Huškački govor zbog kojeg je osuđen, Šešelj je u vojvođanskom selu Hrtkovci održao 6. maja 1992. godine.

Današnjom presudom MMKS-a ukinuta je prvostepena presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 21. marta 2016. godine kojom je Šešelj oslobođen svih 11 tačaka optužnice koja ga je teretila za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine u Srbiji od 1991. do 1993. godine.

Prilikom izricanja presude, predsjednik Žalbenog vijeća Theodor Meron rekao je kako Žalbeno vijeće “proglašava da je pomenuta kazna odslužena, imajući u vidu da se u kaznu uračunava vrijeme koje je Šešelj proveo u pritvoru MKSJ”, između 2003. i 2014.

Žalbeno vijeće MMKS je odbilo sve ostale aspekte žalbe Haškog tužilaštva, uključujući prijedloge iznesene u žalbi na prvostepenu presudu da se Šešelj proglasi krivim i za zločine počinjene na području BiH i Hrvatske.

Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, je iz pritvora Haškog tribunala pušten na privremenu slobodu zbog pogoršanog zdrastvenog stanja krajem 2014. godine. Izricanje prvostepene i konačne presude pratio je iz Beograda.

On je danas poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

(Izvor: AA)

Komentari